...org dalam

May 11, 2012

incik_hasmi dan hutan beliau

heyaaaaa...

woaaa..first of all..mekaseh kt sedara Awie sbb terlalu ohsem memberikan aku IMUNITI muahahaha *gelak jahat*...seterusnya sy ingin mngucapkn kepada pihak yg terlibat,ibu2 ayah2 yg menyokong diri ini...ehh..*silap skrip*

muke eksaitedkah?

haih..serius eksaited...n dapat ranking no.2...alhamdulillah *terus sujud syukur* tu la...teharu...dh la entry merepek2 menyimpang ntah kemane....

so neh nk wat entry kedua plak ntok imuniti bertajuk : incik_hasmi dan hutan beliau *eh terasa pelik plak tajuk cenggini*

pernah masuk hutan?
aku lahir kwsan pendalaman...so HUTAN tu sendri aku slalu silap tafsir...mase kecik2 dlu cikgu sebut hutan aku trus je ngan kretip n konfident imagine mcm ade rimau mnom air tepi sungai...pokok tinggi2 sampai xtermakan buahnye...ade gajah bejimak..eh? pestu ade air terjun tige pat tingkat...cemtula...sdgkan kiri kanan aku hutan..cemane tuh..sbb tuh la aku xreti jungle trekking sbb g sekolah rendah pon jungle trekking...so korg tawu cemane feel g class...cmtu la feel jungle trekking bgi aku...

so bile dewasa menguasai diri...aku kenal hutan tuh cemane...sbb atok aku ade dusun..so hutan yg aku pergi tu tade name rasmi yg gah2 mcm yg derg2 laen pergi tuh..tade rimau n tade gajah..jgn isau..ade buaaah je...pestu mak ayah aku siap tanam padi lgi tengah hutan..nk g tempat tu kemaen hazab...aku neh memang mls nk follow..sbb tade wi-fi *jgn contohi aku*

n recently aku penah la join satu adventure paranormal yg aku kenal kt twitteh..xle hutan tpi jeram*tepi hutan*..alaaa hutan gak tu sbb rezeki aku terserempak ngan musang putih yg merayau2 tanpa hala tuju*first time okeh..sile jeles* neh entry pasal dier


dis is hutan yeh..


bwh ade air terjun
jeram toi neh ade 7 tingkat taw air terjun dier...
suasana mlm..sini la jumpe musang tu

kenapa masuk hutan mase neh?
nk kutip pucuk paku then bisnes balak...ngeee gurau kasar sket haha...kalo base on xtvt paranormal kt jeram toi tuh pasal paranormal la...sbb utama nk join ekceli nk blaja care pakai dslr n kesempatan neh best sbb bleh snap sebarang mase memalam *selalu kene marah kalo amek gambar memalam..uhuu*

pestu katenye manetaw terserempak ngan makhluk tuhan lagi satu..dgr kabar sini bley tahan spooky nye...slalu org nampak cik pon *sambung sndri* n kalo anda seorg yg normal memang tade la nk duk sini memalam kn? *sorry entry seram sket muahahaha*

so far mlm tuh hujan rerenyai...so taleh la nk naek bhgian atas air terjun tuh sbb situ hutan gak..ade denai ngan boleh la jungle trekking ala org bandar..wah! ahahaha...

alasan seterusnya is nk dengar bunyi hidupan rimba...serius derg neh asal malam jamming kemaen...mcm2 dubstep korg leh dengar...ketabahan hati teruji seraya semua pakat tahan je dlm hati memasing hahaha...pengalaman yg seronok..serius...

1 perkara paling best dalam hutan
aaa...best? sbb tenang..wlupon bising ngan serangga or rimau mengaum tpi best la..tade la korg dgr ferrari menderum ataupon kancil membrek...dgr deruan air...mesti korg siap leh nyanyi2 lagu abg zainal lagi...





penghayatan...sile play sambil baca hohoho

n dulu kn..mase kiterg kecik2 slalu gak ikut nenek g hutan menjerat burung "ngkuak" *okeh..spesis neh ade je kt mane2 tpi tataw gelaran kt sini...n dier kecik cam ayam n berlari...xreti terbang sgt kot*
nk jerat senang je sbb pakai tali n tade la nk taruk umpan bagai sbb ngkuak bukan la tikus yg boleh diumpan dgn labu *rujuk peribahasa melayu klasssssik*

so bile jerat kene tuh..kiterg terus panggang n mkn dlm hutan...sbb kaki burung tu dh patah n boleh mati bile2 mase...sedap gile okeh mase tuh..selera mcm naga berapi hohoho...*nenek sy ohsem!*

1 perkara paling tabest dalam hutan
aaaa...korg kne extra dlm berhati2 sbb kalo cuai boleh dtimpa mcm2 masalah...contoh nye kene romen ngan ular ke, kene cium kaki leh rimau ke, kne massage belakang oleh gajah ke...takpon kne gomol ngan babi hutan..auuuuum!

selain dri keselamatan tuh korg kene pkir gak pasal dress-up..bukan korg jungle trekking dlm KLCC okeh..so kne sesuai la...sape yg xpenah pergi tu kot mybe angkut satu gobok sbb kt hutan tuh mcm2 bley jadi..korg tejatuh ke sbb berlari2 anak..takpon basah sbb tangkap anak udang ke..takpon perang pisang ngan memonyet..ntok keselesaan sndri kene pkir pnjg okeh
neh cik minyet ngah mandi sambel tangkap udang
so korg kne prepare diri seblum masuk hutan..so korg kene la study bagai kn? tabeeest tuuu...sbb t korg kene jga dri sndri..sbb tade org nk jge korg len la kalo korg bwk partner yg mmg seorg tarzan tetap.

1 nasihat bila berada dalam hutan
1 malaysia betul la sedara awie neh..semua nk satu hahaha...walaubagaimanapon *waah...* neh nasehat dri aku yg bukan seorg pacik mahupon askar mhupon renjer pencen...

kalo korg teserempak ngan binatang buas jgn la dikacau okeeh...ade certain neh akan lari bile tgk korg *mungkin sbb korg terlalu cantik/kacak..mungkin je..jgn perasan hahaha* n ade yg pergi dekat korg *serius bukan nk mintak signature plak kan*...so korg kne bertindak cepat n reti la cmne nk lari dri situasi itu...mcm kalo rimau kejar jgn la nyorok belakang batu...kalo beberuang plak jgn trus activate mode nelson madela

pling2 kalo boleh elakkan tgk haiwan berjimak *jgn gelak..ketuk kang*..terutamanye gajah..gajah neh pemalu ngan pengingat ngan pendendam taw..ade bace artikel pasal derg neh nk amek sperm gajah nk buat ubat kuat...last2 mati kne pijak kt muke mase tidur dlm khemah sbb kantoi ngan gajah tuh jugak...
ini sains fiksyen...dont try this at home
same goes tu buaya..jgn le kacau sarang or telur derg..kalo dh gian  nk kacau tuh g la kacau semut tido ke xpon skodeng gagak berak..tu je boleh hah
boye eksaited
1 perkara yg dilarang buat dalam hutan
aaaaa...membalak secara haram? melampau sgt kn hahaha...same la kalo g hutan..jgn le gegatai g patah2 pucuk kayu katenye nk buat tanam2 kt rumah..korg dh mintak izin x? dgn pemilik hutan? PEMILIK HUTAN?

same la cm korg tanam pokok gajus depan rumah..dh 3 purnama bru nk berbuah..then jiran korg g petik sesuka suki pale abah dier mcm harta moyang dier...mesti korg esok bace news umah jiran korg terbakar ngan korg dalam penjara...kn?

so pepaham sendri..kalo bersebab takpe..mcm nk buat kajian ke...tpi jgn melebihi dri yg sepatutnya..nampak sgt niat xelok..kang kne tahan ngan renjer hutan nk ckp ape? kalo buah2 han tu takpe la kot..atok slalu pesan..kalo nk amek sesuatu mintak izin n ckp mekaseh..someone might watching...*okeh abaikn*

1 haiwan yg berada dlm hutan di Malaysia yg indah nan permai *okeh over..*
hi...saya dutch taw...
hah...neh adalah mnatang yg derg ckp ada diborneo tapi tapenah plak aku teserempak ngan monyet neh haha...neh la monyet belanda *tgk tang hidung ngan bulu yg merah2 tuu*

ade la sket beza ngan monyet biasa....neh plak contoh monyet biasa...

monyet biasa sungguh advance..mampu?
haaa....tawu kn beze dier...so sbb pilih monyet belanda neh sbb aku sndri tapenah tgk dier idop2 depan aku...soh nak ckp je supaye korg pon tawu hahaha...

oh..name saitifik dier monkey proboscis...mekaseh wiki!

filem berkaitan hutan yg anda suka
wild tornberry


tawu citer neh? laaaa...tawu la neh citer lame dh...zaman kecik2 dulu...nk kate pasal hutan xjugak sbb dier lebih ke pasal haiwan liar je tpi best la since ade watak kakak yg annoying...yg mcm ala2 tarzan..yg pompuan tu plak reti ckp ngan binatang n bestfren ngan monyet yg bijak n reti becakap...abah dier plak xreti bahaya n mak yg sentiasa cool dlm camera...

n citer neh bersiri tpi ade gak filem pasal kartoon neh..best la nk tgk kalo nk kenal2 kn anak2 korg *waah...* ngan hidupan liar ala2 safari...epic cartoon yeah

pentingnya hutan kepada kita
hutan neh penting taw...dh mcm mother of nature dlm citer avatar tuh..kan derg ade pokok besar yg ala2 network tuh kan...boleh tgk la muke gabra sekor2 elien avatar tuh bile penjahat omputeh g bom pokok besar pojaan derg...siap nenanges meratapi lgi...kalo korg paham citer tuh ade je msg kehijauan yg dier nk sampaikn..cume menyimpang sket sbb derg anggap pokok tu mcm tuhan derg...

so letsay la korg bisnes balak haram...abes la org disekitar kwsan tuh kne bencana..banjir besar la...bukit runtuh la...pucuk paku abes stok la..eh..yg kaye korg..yg marabahaya nye org laen..byk je kes balak haram n tgk je ekosistem pastuh..huru hara

org negara laen sebok buat artificial hutan demi la nk tunjuk kat anak cucu mereka yg hutan tuh ape kan...siap mesia bajet nk tanam benih bakau sekitar pantai..kang tibeeeh plak anak cucu korg besar pestu hutan semua dh konkrit kan...pestu rupa hutan yg hijau tuh derg tgk kt yutube je..tu pon lagi zainal abiden kt atas tuu...

serius sorry sbb entry pjg xhengat..mcm best plak sbb idea dtg hohoho...harap berpuas hati hendaknye

okai..sampai disini sahaja cerita kali neh..guruh bedentum n nk tutup router kejap..kang hangus plak...melayang wallet nk cekaw yg baru..adios~



...sekian mekaseh, yg original

7 org ngereco:

iampopo said...

wow!! got experience like that :(
seronok ada pengalaman macam tue..but im still not like campinng2 dlm hutan semua especially if i noe tmpt tue spooky2 :(

tahniah!!karangan tanpa format SPM
bhahahahahaha

anak cik talip said...

yeah...tawu le yuaaall pegi camping tgh mall je..boleh haha

iampopo said...

omboihhh mulut!nk kena babat kah?
grrrr~

Awie Omar said...

hehehe TQ buat tugasan ni. Komennya... lawak ngan jumlah patah perkataan ada balance cuma picing tu lari sikit tak ikut tempo (ambik! kalah komen Datuk Pah dalam Mentor)

anak cik talip said...

@sedara awie : oh sesame haaaa...

! Arjunakirana ! said...

hahahaha... lawak2 lepas nie terus dapat TOP NO1 laaaa huahuahuha

anak cik talip said...

@arjunakirana : aaaaa....ckp cemtu plak..semorg ade peluang..ngeee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?