...org dalam

May 15, 2012

- kisah si brader askar -

heyaaa...

hai...arineh aku nk feeling contest bercerita kejap...aku ase mcm penah bace citer neh somewhere n citer neh xle jiwang mcm HOMBAK RENDU takpon mana2 novel yg korg bleh sebut ngan mata kene aim ngan M-16.

meh rapat2...bawak popcorn n bantal...jgn ttido plak..kang kne syiom haha *sesapu lipgloss*

...satu zaman dulu...dikisahkn adela sorg askr neh...gagah..ensem...pandai memasak eh?...n dier ditugaskn ketuai satu grup *bukan n g battle showdown okeh*...tugas derg is hancurkan satu kampung neh n bunoh semua org kt dlm tuh...kejam kn? sbb atas arahan org atasan, kampung tuh byk spy...dan tugas tuh mesti siap dlm 5 hari...kalo x askar akan dtg reramai dan perang pun terjadi...
neh askar tuh..katenye
so disebabkn mamat neh berhati dingin mcm cool blog kegemaran mbr aku hasil pow di 7e, dier g turutkn aje tanpe ade bantahan berupaya pujuk rayu mate wink wink...

perjalanan ke kampung tu punye la menduga iman dah demi tugas mamat tuh turutkan aje wlupon byk ahli grup dier dh patah semangat ngan mati sbb x tahan dugaan yg derg tempuh sepanjang perjalanan*yg pasti bukan PMR,SPM ngan STPM ye*...ade yg xtahan sbb bini suh balik, ade yg xtahan sbb mertua queen control..mampu zaman tuh dh ade ok...

last2 skali yg tinggal dier sorg je...dah nama hati buta ditabur kemewahan berupa perempuan ngan harta melimpah ruah dlm KWSP eh?, mamat neh ttp nk teruskan tugas dier wlupon kampung tuh tinggal bebudak je...org tua derg dh tade sbb ramai terkorban...

mamat neh kuar kn la senjata dier tuh..takan nk la bagi announcement plak kan nk bunoh org..katenye nk g cecantas terus...oyoooh..bebudak je kot..bru je nk melangkah tetibeh dier rase pening2 n trus terjatuh...yg hanya sempat dier tgk sblum pitam is bebudak pompuan sorg neh dtg dekat dier dan suara2 sumbang berbunyik "meh kite kendurikan dier - ok bohong"

selang beberapa hari, mamat neh sedar...dri tmpt dier baring dier nmpak satu tubuh kecik ngan buat keje...boiling something t dapur ngan lagak Jr.Master Chef Australia...bgun2 je dier dh tade pakaian askar..yg ade hanye bju org kampung yg biase..sgtla rendah diri ketika tuh kan...
dier g dekat budak tuh..pompuan rupenye...n dier xtkut plak kt askar tuh..tnye la ape dh jdi...budak tuh reply balek ngan muke gangster yg mamat neh kene racun mase otw g kmpung derg..sbb tu perangkap penduduk kampung derg buat ntok selamat kn anak2 derg..so mamat tuh dh disconect selama 3 hari *bukan sbb tabayar bil*...

mamat tuh punyela terkujat ayam...sbb dier dh melebihi dari hari yg spatutnya..sangkaan dier mesti askar dh otw nk beperang sbb dier gagal jalankan tugas selama ditetapkan oleh raja...

punyerla dier cuak...dier belari keluar pestu announce kt seluruh kampung..since kampung tuh penuh ngan kaki gosip so tade masalah la mende neh tersebar katenye..gempar sekejap la derg mcm macik2 FELDA dpt durian runtuh...cume macik2 tuh lgi meriah la ngan senyuman...berlainan la dri situasi penduduk kampung tuh mase tu....
muke gempar
derg pakat nk lari..so mamat neh nk balas jase budak tuh dier bawak budak tuh lari..dier pon menyamar jdi penduduk kampung sblum dier kne hentak plak ngan org kampung balek sbb dulu dier askar kn...derg lari jauh dri kampung tuh..n satu mlm derg lalu kat satu kubu lama neh..

sampai kt situ budak pompuan tuh tibeeeeh sakit plak ...sbb xtahan jalan jauh sgt kn..ye la slame neh duk umah men memasak..stamina xkuat...so mamat tuh decide nk stay kt kubu tuh sdgkn org kampung laen truskan perjalanan derg..

kat kubu tu plak ade dungeon *macam penjara bawah tanah*...so derg g lepak kt situ sbb cuaca sejuk kt luar...slepas shari duk situ..mamat tuh decide n patah balek ke kampung..g rumah dak pompuan tuh nk amek ubat herba...sbb keadaan dier mkin kritikal...budak kecik tuh kate takpe..still boleh survive..second day tu dier mkin teruk...

mamat neh xsanggup tgk dak pompuan tuh menderita...disebabkn nk balas balek jasa budak pompuan tuh..dier berlari keluar g kmpung dak pompuan tuh..tpi sblum dier pergi dier berpesan..dier g kejap je...since dungeon tuh ade tingkap...dier ckp.. 

"kalo ko ase nk mati..ko tgk cahaya tuh..selagi tuh la ko harus percaya aku ttp dtg ntok kaw..so ko mesti tunggu aku..."
pose comel heroin
mamat tuh pon blah..dgn harapan bolehla jumpe herba nk dibuat ubat kt kmpung dak pompuan tuh...sampai je situ dier tgk askar diraja bru sampai..derg sangatla sentap la sbb dtg2 jejauh tade mende nk diperangkan...semua pakat merajuk hentak2 kaki ala2 kawad...

mamat tdi kasitaw la raja dier dh jalankn tugas n semua mayat penduduk dier dh campak kt air trjun...raja tu punye la seronok nk meraikan kejayaan mamat tuh..kalah la korg yg dpt SPM 20 A kalo nk compare mase tuh...raja percaya je sdgkn kene tipu idop2 n trus la derg patah balek ke negara derg sbb nk wat parti lair atas kemenangan tuh plak...

mamat neh alpa ngan mabuk la ngan anugerah yg dier dpt...namepon manusia kan...trus lupe pasal janji dier ngan dak pompuan tuh...dh seminggu bru dier sedar dier ade lupe sesuatu kt kampung tuh...ngan perasaan haru dier pecut drift nek kude g kubu lame tuh...

sampai kt situ...dier tgk suasana sepi..dier turun bawah...kt dungeon..keadaan cukup gelap..dier carik budak tuh...panggil2 xde org menyahut...dier try la bukak tingkap semua sbb gelap kn...alangkah terkejut pengguin bru berbini beliau bile tgk ape yg ade kt bawah tingkap tuh, tersandar kaku didinding...

budak tuh dah mereput ngan tganya mengenggam secebis kain yg ditulis dgn darah...


"cahaya yg aku tunggu akan hilang mase mlm dan dtg balik kalo siang...so aku tutup tingkap supaya aku xterus sakit mengharap sentiasa...setiap hari sdgkn ko xdtg2 jugak...so aku tutup cahaya itu"
neh bukan dak ponmpuan tuh keh
okai the end...mamat tuh dgr khabarnye menjadi gelandangan sbb ase besalah teramat...kalo korg jumpe jgn tegur taw...kang tibeeeh dier meroyan aku tataw...okai...meh kite aplikasikn plak cerite neh..

mamat tuh : kite semua
budak tuh : cinta
raja yg zalim : pengaruh kerja korg/tanggungjawab
kampung/dungeon : kekaseh
cahaya : rindu
ubat : dugaan
mati : berpisah

aku ase mesti nih ramai yg slowpoke neh sbb kuat sgt mkn popkon...takpe..meh aku kasi guidance :

"cinta tuh tanampak kalo korg cari..tpi kalo korg takcari tpi tu adalah perkara yg paling membahagiakan korg...tu adalah cinta"



...sekian mekaseh, yg original

2 org ngereco:

Awie Omar said...

SISTEM UNDIAN
NTB2 akan menggunakan sistem
undian untuk menyingkirkan peserta
dari permainan.

Anda berada di kedudukan TOP 4
dalam CARTA MINGGUAN episod 3
yang akan dipostkan Khamis ini.

Maka itu...
Anda diminta memilih salah seorang
dari mereka untuk disingkirkan dalam
episod 3 nanti. Mereka berdua berada
di kedudukan tercorot dalam carta

Lynn La Loy
http://lynnlaloy.blogspot.com/2012/04/short-hair.html

Hareez Haiqal
http://elefunz.blogspot.com/2012/04/semakan-lepasan-spm-tawaran-etc.html

Umumkan keputusan anda dalam kotak komen
entri NTB2 - Episod 2
sebelum Khamis - 17/5/2012
Terima kasih :)

Awie Omar said...

KESILAPAN TEKNIKAL

tersilap letak entri untuk Hareez Haiqal.
Dibawah ni yg betul.

Hareez Haiqal
http://elefunz.blogspot.com/2012/05/selamat-hari-guru.html

harap sudi mengundi keluar
Hareez Haiqal atau Lynn La Loy :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?