...org dalam

May 12, 2012

= chapter 4 : H.T.A.R gallery =

heyaaaa...


stelah seploh minggu kan stay kt HTAR tuh kiterg pon dh masuk minggu akhir..ramai la sape2 yg blom wat test amali *ekceli aku lupe plak name resmi test tuh* ngan cik Sam, maka terus la naek saham cik Sam kt department sbb budak praktikal semua dok carik dier...

kiterg diharuskan wat 2 test amali pestu buat report selain melengkapkn bku log yg mesti cukup2 seratus test pestu kne ade signature n dicheck lgi oleh local preceptor..resmi xresmi tpi still namepon student adeje kekdah shortcut kn..bukan pemalas tpi dh name last menit macam2 bley jadik hahaha

neh kiterg nye handout..kne isi examination semua sampai ckup seratus

neh kitergnye handbook...jdi opis boy

neh plak report..kne buat due
amali test tuh aku kne buat first group ngan cik Sam sbb dier dpt tangkap aku merayau2...ketua katenye..eksen bz kelaut..pestu kne suh buat chest xray *yay senang* seklai ngan image kritik *aaaaa...neh payah*...so cik Sam carik la patient...aku dpt patient PTB *pulmonary tuberculosis* so kne pakai hand glove *selalu xpakai tpi sbb nk fullmark katenye* n mask...kang ade plak terkiss patient..awuuuu..

so aku dpt mamat sorg neh..bapak tinggi dier..menjengket aku nk position...so normally kalo chest buat PA *post-anterior* mksudnye korg berdiri menghadap panel...so xray dari belakang korg *try posing ntok pemahaman sebetulnya*..besenye kalo dpt patient tinggi kiterg suh patient tu kangkang sbb nak buat cm kekuda pestu nk kasi senang position bahu dier..

aku buat tuh cepat2 sbb mkin lame mcm mkin gabra..boleh tgk la muke cik Sam g perati mcm aku neh kancil yg halus milus n beliau is harimau...tpi cik Sam sporting orgnye..kann

abes je examination aku suh la patient duk luar..pergh skema gile..mesti patient tuh ckp "bapak bagus service derg...mcm nk dtg lagi la sini..." ape gile ari2 nk dtg xray? haha..then aku berlari2 anak g proses filem tuh n teruskan dgn film critique...ney yg mls neh...sbb korg akn ditnye pasal anatomy..pestu ape msalah kt filem tuh..semua la..so far aku bley jwb kn n dpt la markah yg boleh membuatkan derg yg len jeles hahahaha *takabbur kejab huuuu*
feeling seronok
next amali aku kne buat kaki plak n dapat akak tu sbb kaki dier kne cocok ngan jarum halus...so kalo ade bende asing dlm tissue memang projection laen la..neh cik Sam tnye kn nape aku xikut yg projektion rutin..confident jawab...bangga mak aku kalo tawu neh..

so far nk citer je ape yg kiterg buat mase prektikal..neh ade bahan bukt n neh semua dlm minggu first kiterg dtg situh...
monitor tmpt tgk xray, neh gune system CR
neh xde film taw dlm dier..system CR
control panel ngan window
minggu first : skema skema skema
neh kat ACC..kaunter
dlm xray room..luaskan?
skema skema skema hahaha
neh marker aku..handmade ok..gigih xgigih
grup kiterg pergi praktikal arituh
neh depan A&E
pestuh kan..dapat la pluang masuk OT...woaa...seminggu tuh...first time masuk tetibe blur2 sbb xcam mbr sndrik..kn kne pkai bju scrubs ngan mask bagai...pastu tataw cmneh nk kuar g blik persalinan sbb konpius ngan pintu haha..seb bek ade scrub nurse neh bayeek tolong tunjukkan...OT tu pon naek yg ortho je...so tgk la derg kekorek tulang temulang, drill2 ngan pasang besi..pedih wooo...kalo tkut ngan darah tu tayah tgk..kang seriau plak korg..setabah2 aku neh bley ase nk muntah *tahan2*

so memang penat gak kne masuk OT walhal tukang sorong mesin C-arm je pon..pestu tlg amek xray ntok guide dokter tgk dlm tulang temulang...sbb kne pakai lead gown nk elak kne radiasi katenye...bju tuh pon dh bpe gram pestu kn bdiri sampai abes..takan nk besimpuh plak kn kt OT tuh...
neh la C-arm
skema skema skema hahaha
dlm bju scrubs

hahaha...aneh la bju neh
pestu kiterg pindah2 bilik la kan..ade masuk floro or mammo or ct ngan mri..byk la department bley pergi senanye...tpi dh kne ikut jadual...so semua bley merasa la kn..gilir2 pestu kongsi tip nk elak dri kne marah mase prektikal haha...trik sgt bebudak neh demi nk selamatkn diri memasig..bukan ape..nk elakkan masalah sekaligus jga nama kolej jugak wooo...

control panel
neh din..duk floro..siap ngan lead gown lagi..
tpi yg paling best kalo masuk general sbb bley rilex sket since student prektikal ramai ngan kekadang patient takde...so kiterg g mkn2 takpon study *study la sangaaaat*...pestu beborak n adeje yg eskep g tido hahaha...normal la kan kalo ade bilik yg tutup sbb mesin rosak ke ape mesti ade yg tumpang tido..cume xde la yg pasang kelambu lagi...aku ade la jugak join hihihi..tpi mase break ye...*tipu*
neh egg tart hospital..sumpah rindu
neh plak filem xray yg dh siap..tpi kne view dlu takut ade silap dn salah kang xpepasal patient plak kne musibah kn...so kne tgk bebetul takut ade artifak ke..ade telebeh jejari ke...ade mende asing dlm bdn ke..kne tgk la...kekadang kalo xmnepati kriteria kene la ulang balek kan..kekadang silap kite kekadang silap patient begerak sbb nak garu idung gatal ke apeke kn...
neh fullset view angkle ngan elbow...nice kn?
same seperti diatas...
neh ade patient tertelan chop..ok bohong je hahaha
neh plak ade dawai nk kasi tulang lurus...sbb patah kot
okai...neh je citer kali neh haha...seb bek terjumpe folder dri BB tdih..ade gak dihaplod ke behlog neh...t ade lagi yg menyusul..chaw chinci...



...sekian mekaseh, yg original

0 org ngereco:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?