...org dalam

May 13, 2012

= hari ibu : haramkah? =

heyaaaa....

arinehkn..panas dari pagi sampai petang...so aku amek la keputusan nk cuci baju kemeja sbb t nk gune ntok lelepak ngan MQA *ooooohhh only God knows betapa aku syg ngan MQA...* ekceli bju tuh pakai mase prektikal je aritu..then skrg g class manade pkai bju kemeja kn? we all gune round collar sajeeee...sile jeles lelaju

mcm ni la kami kt kolej..ceria dan bertenaga selalu
pas dh siap menyamar jdi bibik n sempat lgi temenung tgk baldi yg penoh ngan baju *woaaa...kite cuci tgn okeh..tpi jejari still mulus*...trus la bukak lappy dgn harapan sebelum ptg report aku dh siap...

so disebabkn xreti nk buat report..aku try gugel sket..tpi tetibeeeeeh terklik *yutube* *tagged??* *twitter* *tumblr* *blogger.com* *nuffnang - eh nk chek jugak bape sen dh naek hahaha*

tu diaaaaa...penuh wooo yg wish epi mother day ngan mak derg...pestu ade yg dok sebok ckp mothers day tu haram plak...okeh korg..buat grup..moh le kite duk berbincang...dri ade yg sampai ilang kwn sbb prinsip bek kite ilang kwn sbb choki2..eh??

pestu yg hebatnye taun neh..derg berpandukan ustat sorg neh *mls nk sebut since semua tawu kot...xcaye naaah bukak al-hijrah tuuu*...pestu aku terasa something yg sgt aneh...ce korg agak..

aku bukan la nk kondem sape2 kn kt sini tpi korg tak terpikir ke? okeh...nk kasi suprise dlu...meh aku kisahkan satu perihal yg myb korg dh tawu n aku kaitkan ngan kes neh..

dulu kan...zaman hitler...dier tuh org ckp hormat ngan islam taw..kan dier nk hapuskan yahudi...so org ckp dier suh tentera dier mengenali islam..hormat org yg semayang...sanggup bgi laluan kt org yg semayang...pendek kata hormat la walupon satu dunia ckp dier kejam...

ok..komen korg pasal hitler skrg? hitler neh ade sorg ustat yg dier selalu rujuk *name carik sendiri...aku taw tenet korg lgi laju*...ok..so the problem is dier rujuk ngan sorg ustat je..dier tade rujuk ustat2 yg laen n kumpulkn hujah derg semua...ape org ckp...kesepakatan...

even nk tangkap org khalwat pon kne ade saksi sampai 4..neh plak nk tentukan halal haram?? so ape mistake dier kt situh? korg kene ingat..even dier estronot,even dier iron chep, even dier jutawan malaysia ke 3 ribu riban, even dier top ten ustajah pilihan...dier ttp buat silap...jgn ambek seratus peratus originality kata2 dier...dier bukan NABI...jauh sama sekali

even lepas kewafatan Nabi pon, umat bersepakat kalo ade hal2 hukum...sekarang plak cemane? sorg tuh ckp halal...sorg tuh ckp haram?

okeh..sini pon ade point gak...derg cakap yg mothers day neh asalnye sambutan anutan agama lain *paham sndri*..cmneh plak ngan MAULUD NABI? korg tawu x sape yg dulu2 sambut maulud nabi??

ABU JAHAL...bapak sedare dier yg sampai mati menentang nabi..so kalo kite rumuskan yg maulud nabi is haram..boleh? cemane tuh? korg pikirla *pecut larik naek unta*

same goes tu wedding cake...mane ade dlm adat kite potong2 cake bagai? cemane tuh?

okeh..berbalek kepada statement seorg ustat pasal hari ibu is haram..korg sedar x ape yg sebenarnya berlaku...okeh..meh buat gambaran...mase birthday korg...mesti korg seronok giler babeng kalo reramai org tawu n wish kot kt fesbuk la *walupon xkenal pestu tempek HB je kt wall*...same je ngan hari ibu...


pestu ade yg ckp asal sambutan tuh adalah upacara keagamaan la ape la...ade bukti saheh? mksud aku dari agama yg korg kate asal sambutan tuh? ok..let say la mcm valentine...ade ckp la hari kejatuhan sepanyol..ade ckp st. valentine yg mati kene bunuh..n haram sbb jatuh pada hari yg sama..mengibaratkn sbgai sambutan atas kejatuhan tuh...lol..u were standing on a big world..ntah2 ko lahir pada hari org sembelih kambing hitam..so harijadi  ko dh haram bro...

so what u say? skrg media elektronik lagi pesat membangun dari otak kite neh..sdangkan otak neh ciptaan Tuhan yg Esa..nape plak korg mudah diperkotak katikan?  mane ilmu korg? nk bajet alim kne berpade gak...cikgu pon manusia, mak ayah pun manusia, ustat pun manusia...setiap mereka ada buat silap...tu kene ingat...

pestu derg ckp la hari ibu disambut hari ahad je minggu kedua bulan may...kalo ikut agama derg hari ahad tu hari berkumpul..so mmg la derg akan sambut hari ahad..bakpe derg nk wak hari memperingati ibu hari yg derg xberkumpul kan?

aku xckp la aku menentang hari ibu ataw meraikan hari ibu..sometime aku pilu tgk sesetengah org..knape terlalu taksub *istilah sesuai kt org yg dok refer satu sumber je* ngan seseorg..sbb ape? pehmess? sbb ilmu dier tinggi...? oh sekarang ustat pon nak pehmes kaw...masuk yutube masuk tv sampai retis pon nk join sekaki aaaaaa....

cume aku beringat ngan satu hujah neh...aku xingat la sape yg ckp..tpi aku ttp ingat la...

"semakin tinggi ilmu seseorg, makin rendah diri la derang"

what u say? tinggalkn diruang komen...babai *pecut sembunyi belakang gua*



...sekian mekaseh, yg original

2 org ngereco:

Awie Omar said...

INFO TERKINI - NEXT TOP BLOGGER 2
Anda akan berada di ZON PECUTAN
tidak lama lagi.
Pastikan anda ada post sekurang
kurangnya 1 entri dalam tempoh
masa ini 15/5/12 hingga 17/5/12
Tidak kisah entri apa sekali
pun ada postkan.
Rajinkan diri update blog ok!

anak cik talip said...

bayeeek boss

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?