...org dalam

Jun 1, 2012

= sesat secara bergaya =

heyaaa...

alhamdulillah dpt imuniti kedua dri cik Awie...yeaaah..mari memanfaatkannya bersungguh2 ohoo....mekaseh ye cik Awie...kalo sudi kasi le lgi... *senyum sampai telinge*...

giteeew siap celebration ohoh
even pon dh ade imuniti neh kn tetap je buat tugasan imuniti sterusnye okeh..support iteeew penting ohoo...so kali neh cik Awie kasi plak kiterg neh berimaginasi...so kene pkir idea kaw2 sbb t tkut terjela sampai telebeh kuota..so meh la berimaginasi ala kadar ye...selebeh2 tu kite bajet ntok tido mlm t...

imuniti NTB kali neh cik Awie kasi situasi n kiterg kne bygkn n ceritakan dgn bersungguh2 ye..bersungguh2 kekdahnye....situasi tersebut adelah...

Situasi :
Anda sekarang berada betul betul di tengah hutan. Apa yang anda lakukan jika...
Bekalan makanan dan minuman anda telah habis.
Khemah anda telah rosak dan tidak dapat dipasang semula.
Kompas dan peta anda hilang.
Lighter dan mancis habis,
lampu picit tiada bateri
Terdengar bunyi bunyi yang pelik pelik.
Anda tersesat bersendirian.

so amacam? kalo aku mmg menggelupur kejab 2 3 jam..seriau kot sensorg kt tgh hutan..tade tempat bgantung n tade sape nk dpeluk..eh...

saspen secara solo...anda mampu mengubahnya

kalo secara rasional akal la kn...agak mustahil la kalo semua tuh blaku serentak...unless korg turun hutan memang lenggang2 kangkung..bajet duk hutan ade 7e katenye...boleh tapau slurpee pestu tembak2 monyet..boleh? tadeeee maknenye

so disini la cabarannya...setelah puas mensaspenkn diri...harusla buat plan kan bijak dan efisien sekaligus menyelamatkan diri cara bergaya *tgn tayang PEACE..*...

first skali carik punca air...tpi kne hati2...sbb t tkut terserempak ngan haiwan liar yg comel2 ngan parti liar minum2...so agak merbahaya adegan ituuu...selain dri sumber air, sungai tuh bley jdi sumber makanan..jgn berangan la nk seafood bagai..ikan sungai sajeee...pestu kalo terase tade org dtg nk selamatkn slepas sepurnama berkhemah ala setinggan, bolehla menyusuri sungai tdi ntok ke hilir

then mesti adjust tmpat pengganti khemah...since khemah dh rosak *mungkin sbb tido nakal sgt kot..* so kite kne kutip balik leftover khemah tdi n guna ntok buat shelter...kalo dh nazak sgt kene la carik buluh..buluh pun byk gune...boleh buat pondok mini n kalo yg jenis takut berpondok kt tanah harusla buat satu atas pokok...tmpt perlindungan tuh penting jugak sbgai pembina semangat korg ntok survie..ok salin2...

dh siap tmpt berlindung...korg crik plak makanan yeah...kalo dh duduk tepi sungai harusla tangkap ikan...selain tuh pucuk2 tumbuhan pon boley..asalkan yakin je dgn ape yg dimakan...jgn sekati atok dier g taram ape2 je depan mate..kang biru plak payah nk survive hoho...kalo nk tangkap ikan bleh guna baju sbgai jala ngan pasang kat tali air pestu halau ikan kearah tali air tuh...kompom bley bukak pasar ikan korg tgh hutan...kalo nk masak plak bley pakai buluh takpon cocok2 buat kebab *high taste*

ikan? tanak....meknaget tade? tidaaaaaak.....

api...byk je cara nk buat api..boleh gune kekdah gesek2 kayu takpon batu..yg penting buatla api semarak mungkin...satu tujuan nk takutkn haiwan liar satu lagi ntok tarik perhatian org disekitar situ...penting api neh..boleh la maen masak2 kn..selain menghiburkan hati sbb tengah sedey sesat dihutan...pestu boleh la korg taruk api sekitar tmpt korg tidur hanya ntok teknik pencahayaan ala2 survivor sekaligus penanda daerah korg...tade la mende lalu katenye..

sedih sampai pale berapi

peta dan kompas? sapela duk curik kn..monyet ke nk gune buat ape? kalo aku mmg x berganjak dri tmpt aku berada tuh...sblum jdi mkin teruk kan...seharusnya ingat balek jalan masuk ke hutan...so korg bley reverse n keluar ngan jayanya tanpa perasaan malu sbb tersesat..ngeee

dekat hutan mmg byk bunyi yg plek2...serangga ngan burung ngan haiwan liar yg ohsem mcm babi hutan,memonyet, rerimau dan x dilupa gajah mengawan...oh indahnya hutan hutan rimba Malaysia...so kalo aku mmg aku duk tepi air terjun..sbb bunyi tuh xde la kuat sgt kalo dibandingkn ngan bunyi air menderu yg melenakan mlm2 ku yg indah dihutan...yg penting korg ade senjata...paling basic la pisau takpon parang..atleast kang tupai carik gado takan korg nk bukak tomoi segala?

saya ada pistol..sile gerun cik monyet

ok..overal saradiri...eh survival neh boleh diamalkan secara terbuka kalo berseorangan...kalo beramai2 tuh kite leh ikhtiar yg lgi gempak la dri neh...neh pling basic..tadela t kuar kt metro muke depan "seorg rakyat Malaysia sesat dgn tidak bergaya dihutan simpan"...

okai..sampai disini saje ikhtiar imaginasi imuniti kali neh...selamat berhujung minggu semua *sambung tangkap ikan*



...sekian mekaseh, yg original

3 org ngereco:

Awie Omar said...

Terima kasih sudi buat tugasan ni tapi.....

Awie Omar said...

SISTEM UNDIAN
NTB2 akan menggunakan sistem undian untuk menyingkirkan peserta dari permainan.

Anda berada di kedudukan TOP 4 dalam CARTA MINGGUAN episod 6
yang akan dipostkan Khamis ini.

Maka itu...
Anda diminta memilih salah seorang dari mereka untuk disingkirkan dalam
episod 7 nanti. Mereka bertiga berada di kedudukan tercorot dalam carta

Allya Syahirah

Cik Puan Muda Umi

Nor Zilla

Umumkan keputusan anda dalam kotak komen
entri NTB2 - Episod 6
sebelum Ahad - 3/6/2012
Terima kasih :)

anak cik talip said...

saspen sangat tapi tu haha..bayeek booss

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?