heyaaa...
aritu kn mase ngan bershower *waah..* aku teringat la nk buat satu mende neh..punyela lame x buat hampir dekat 2 tahun..walhal dulu hampir setiap ari aku duk ngadap bende tuh...since memang aku minat gile mkn so agak mencabar nk mengingat resipi dier balek ketika basah membaluti tubuh *...wah lucas sangaaat...*
so pestuh aku try refresh mase ngan carik barang kat Giant supermarket ternama *org kaye je mampooo...sbb sumer brg dier mahal*...tpakse g jejauh coz Tesco blom bukak sbb staff dier sebok trening...dh mcm bekawad trening sampai dekat sebulan..
so arineh aku nk bukak class memasak sket yeah..ingat laki taleh masak ke? ne tgk *tunjuk urat leher*...so macik2 pacik semua...tgk bebetoi n ingat dlm hati supaya boleh diturunkn ke generasi seterusnya...ok brenti mengarut jap...
bahan bahan :
bawang besar *kt tempat aku bawang neh namenye bawang bakong*bawang putih
halia
kicap pekat manis
kicap cair masin
haaa...neh contoh ye...tgk bebetoi.. |
neh plak kicap..kalo nk sedap gune la jenama Kikkoman |
bawang besar > bawang putih > halia
kicap pekat manis > kicap cair masin
kekdah kekdah nye plak :
1. buang kulit bawang tuh...ntok bawang besar kalo korg jenis ratu-ratu yg xtahan matenye sile rendam pas kupas kulit ngan belah okai..tanak plak adegan air mata duyung didapur..xbagus...x rumah tangga asek baaaah jeeee..
rendam bawang *sob sob sob...* |
dh siap kopek semuanya! |
3.pestuh neh kite kene ade blender a.k.a pengisar mengikut bahasa tempatan..sbb nk kisarkn semua bebawang tdi...so korg bley masukkan bwg dlu diikuti kicap...neh supaya bawang korg berada kat pisau pemotong blender tuh n bukan terapung2...yg aku neh g try masuk kicap bru bawang since nk tgk bape byk kicap yg dh dmasukkan...almaklum la..tade penyukat kt umah...
buat tbalek sbb nk sukat bape byk kicap kne masuk... |
lepas blender... |
dh siap..amek bauuu... |
6.okaai...dh siap..kejap je buat neh...aku je buat sampai stengah jam sbb nk camwhore bgi tatapan korg..so sauce neh siap digoreng besame daging org ayam *ayam bukan daging jugak ke?..*....nk msk ala2 jepun pon boleeh *senanye resipi jepon pon hahaha*...so boleh disimpan kalo dh sejuk...
sauce neh jugak bley ntok hotplate yg ade pakai daging...sedap taw..aritu aku try buat ntok daging nyer tpi telebeh minyak dh jadi daging msk kicap...so sape yg join mkn tu sile berkire bahawa anda sungguh beruntung...nk tambah sket dlm kari jepun pun sedap..
okai tuh saje...selamat mencuba dan jgn saman aku kalo dapo korg terbakar plak yeah...cahw chinci...
...sekian mekaseh, yg original
1 org ngereco:
kecur!!
Post a Comment