...org dalam

Jun 8, 2012

= BBQ sauce ala2 bujang =

heyaaa...

aritu kn mase ngan bershower *waah..* aku teringat la nk buat satu mende neh..punyela lame x buat hampir dekat 2 tahun..walhal dulu hampir setiap ari aku duk ngadap bende tuh...since memang aku minat gile mkn so agak mencabar nk mengingat resipi dier balek ketika basah membaluti tubuh *...wah lucas sangaaat...*


so pestuh aku try refresh mase ngan carik barang kat Giant supermarket ternama *org kaye je mampooo...sbb sumer brg dier mahal*...tpakse g jejauh coz Tesco blom bukak sbb staff dier sebok trening...dh mcm bekawad trening sampai dekat sebulan..

so arineh aku nk bukak class memasak sket yeah..ingat laki taleh masak ke? ne tgk *tunjuk urat leher*...so macik2 pacik semua...tgk bebetoi n ingat dlm hati supaya boleh diturunkn ke generasi seterusnya...ok brenti mengarut jap...

resipi arineh...BBQ sauce ala2 org bujang...penat reka nama resipi *tepuk tepuk*

bahan bahan :
bawang besar *kt tempat aku bawang neh namenye bawang bakong*
bawang putih
halia
kicap pekat manis
kicap cair masin

haaa...neh contoh ye...tgk bebetoi..
neh plak kicap..kalo nk sedap gune la jenama Kikkoman
#fakta : resipi neh lgi sedap kalo gune Kikkoman ntok kicap tuh...lagi memukau ase dier..n resipi neh dinamakan ala2 bujang sebab tade sukatan digunakan..korg letak la sesuka ati tpi still ade nisbah la..jgn men bantai je..kang muntah bawang plak..

bawang besar > bawang putih > halia
kicap pekat manis > kicap cair masin

kekdah kekdah nye plak :
1. buang kulit bawang tuh...ntok bawang besar kalo korg jenis ratu-ratu yg xtahan matenye sile rendam pas kupas kulit ngan belah okai..tanak plak adegan air mata duyung didapur..xbagus...x rumah tangga asek baaaah jeeee..
rendam bawang *sob sob sob...*
dh siap kopek semuanya!
2.pestuh kalo nk sauce yg sungguh mengaum asenye...silela asah skil melenggang pan ntok menggoreng bawang putih tuh...neh nk naekkan aroma yeah..jgn plak korg bantai sampai hangos rentung xbermaya bawang tuh....cukup2 sampai ade kesan2 tbakar sket n ade bau..

 
3.pestuh neh kite kene ade blender a.k.a pengisar mengikut bahasa tempatan..sbb nk kisarkn semua bebawang tdi...so korg bley masukkan bwg dlu diikuti kicap...neh supaya bawang korg berada kat pisau pemotong blender tuh n bukan terapung2...yg aku neh g try masuk kicap bru bawang since nk tgk bape byk kicap yg dh dmasukkan...almaklum la..tade penyukat kt umah...

buat tbalek sbb nk sukat bape byk kicap kne masuk...
4.pestu korg kisarla yeah..takan nk tgk sampai 3 kali subuh...pastikan korg kisar sampai hancur semua..tade sape nk tecekik seketul halia...pestu pastikan mixture tuh xterlalu pekat or cair...tgk gune mata...hidu sekali bau dier...jgn terbersin plak..kebersihan itu markah ye dlm masterchef selebrity (:

lepas blender...
5.pestuh korg masukkan dlm pan...neh tepulang kalo korg nk buat ataw x...tpi kalo aku buat je sbb mcm lgi sedap ase dier...korg boleh panaskan sekejap sauce neh sampai bubling...tpi jgn sampai pekat sgt..t xbley disimpan lame sangat....bjet2 boleh mkn ntok setaun...
dh siap..amek bauuu...
6.okaai...dh siap..kejap je buat neh...aku je buat sampai stengah jam sbb nk camwhore bgi tatapan korg..so sauce neh siap digoreng besame daging org ayam *ayam bukan daging jugak ke?..*....nk msk ala2 jepun pon boleeh *senanye resipi jepon pon hahaha*...so boleh disimpan kalo dh sejuk...

sauce neh jugak bley ntok hotplate yg ade pakai daging...sedap taw..aritu aku try buat ntok daging nyer tpi telebeh minyak dh jadi daging msk kicap...so sape yg join mkn tu sile berkire bahawa anda sungguh beruntung...nk tambah sket dlm kari jepun pun sedap..

okai tuh saje...selamat mencuba dan jgn saman aku kalo dapo korg terbakar plak yeah...cahw chinci...



...sekian mekaseh, yg original

1 org ngereco:

FaizalSulaiman said...

kecur!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?