...org dalam

Jun 29, 2012

= rojak legenda mak tercinta =

heyaaa...

harineh lepak lepak ngan mak aku kt dapo..yeah..dapo umah aku heaven sgt kalo time lelapa cenggini..maunya xmerangkak kalo dh mak aku msk mcm2 kat dapor..ok aku tertawan...so aritu ade org hantar buah nenas..so mmg adat org kmpung cmtu..ade hasil tanaman derg share..sbb aritu mak aku g anta la buah tembikai kt dier..

then nenas tuh tebengkalai la buat beberapa mlm tak disentuh..so aku suggest la kt mak buat rojak..lame jugak xmkn rojak yg dier buat..so akibat dri mensuggest mende alah iteew so secara xlangsung aku melantik diri sebagai kitchen helper arineh..trus la kiterg tukar dapo tuh jdi set class memasak geng kak senah sekeluarga... 

resipi : rojak style mak aku *proper sket*


tukar set...cooking with mama


hoh....so meh kite tgk ape bahan bahan yg digunapakai dlm rojak neh...so kalo nk tambah memacam lgi boleh je ikut selera korg..nk tambah tofu goreng pon boleh...nak tambah cucur ala mamak tuh pon boleh

-pitis (sambal rojak)

 
-kacang tanah
-cili kering
-secubit garam
-gula apong (gula melaka)
-nenas
-sengkuang
-timun
----dan yg penting adalah manusia pelahap yg harus dipaksa join sekali tlg buat okai

cara cara nk buat senang je..so same yeah..tade sukatan sukatan segala sbb mak aku maen taruk memacam sesedap hati..cmtuu...n pastikan korg memiliki lidah yg berfungsi seratus persen ya..amat penting sbb mata boleh tertipu ngan ilusi semasa menyukat...

#1 kacang tanah tu korg garingkan dlm kuali ye...jgn kasi hangus n jgn taruk minyak..goreng kering je *adekah?*...lagi bagus kalo gune kacang tanah yg still ade kulit tuh..bru seronok menggoreng..xhangus sgt..kang xpahit..bru rojak mantap
#2 pestusejukkan kacang tuh then kupas kulit dier..keje neh agak leceh sbb nk buatsatu2 mustahil..so gunela telapak tgn korg yg mulus itu....gosok2 sampai semua jdi kacang togel...pastikanmase buat kacang neh jgn ade bibir gatal dok pelahap kacang tuh..ade yg rapat sile siku sepenuh hati
#3 dh siap kupas n sejuk..korg kisar halus kacang tuh..jgn halus sgt jgn kasar sgt sampai tahap boleh tercekik..ckup2 enak2 dikunyah...kalo tade blender boleh gune lesung batu *waah tradisional..*...same jugak..pastikan tade jemari mulus mencolek kacang kisar anda...wajib!
#4 pestuh korg rendam la cili kering tadi..kalo nk pedas kaw2 pakai sekali bijik dier..kan sembelit jgn salahkan aku plak..mak aku pakai yg dh dbuang biji...pestu korg tumbuk cili neh halus...masukkan secubit garam...cukup2 la selera korg *sorry pic lesung batu senget..aku tataw kenape*
#5 then kupas la segala buah2 yg korg nk guna...arituh tade tofu goreng so kiterg gune buah nenas, sengkuang ngan timun je..pas kupas tu sile cuci...then korg potong kecik2 secukup besar lebar masuk mulut sendri..kalo bsar sgt kn tesangkut kang leher..boleh xberaye kang...
#6 pestu masukkan pitis secukup korg ase..jgn banyak sgt kang muak plak korg mkn rojak tuh....cukup2 ntok mixkn segala buah2 ituu...masukkan cili tumbuk skali...pitis neh macam tawar sket...kalo korg jenis suke mkn sengkuang korg leh taruk pitis atas sengkuang then tabur kacang tumbuk..layan jugak weih
#7 pestu masukkan plak gula apong a.k.a gula melaka...neh tayah byk sgt kang high glukose...so tempek secukup je..kang xmanes tambah lgi...tamau plak korg try resipi level potong kaki weih...kosi roda mahal skrg weih
#8 so dh siap masuk sumer mulelah mengayuh...gaul sepenuh hati sampai sebati n sedap2 dimakan..jgn ganas sgt..kang hancur plak bebuah tu semua..ala kadar sudeh..pastikan kacang dn pitis tu bercampur...adat rojak mesti sebati..baru mencengkam sedap dier
 
#9 okai....dh siap tuh boleh la mkn on-de-spot..aku suke mkn kacang bebanyak..okai mak aku ckp muke pon dh mcm kacang..satu pujian yg melulu tanpa usul periksa...so ape lagi...sedia sudu ngan mulut serta perut yg memang bertunjangkan nafsu naga kepala tiga...
 
okai..siap sudaaah...mari menjamu selera...neh kalo mkn petang2 memang sedap la...so aku plak menangis sensorg sbb kpedasan..sekian class memasak arineh..selamat mencuba...jgn sampai tebakar dapur..kang bomba dtg pelahap rojak korg plak...menahan menagis xberlagu weih...

selamat berhujung minggu!!



...sekian mekaseh, yg original

0 org ngereco:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?