...org dalam

Jun 4, 2012

= carta seploh yg seram =

heyaaaa...

neh another entry based on entry...aku suke je buat neh sbb ade idea n slalu nya idea aku berdasarkn pic2 yg aku adedlm lappy neh....so bile dpt idea dri luar harusla mencurah2 ke dlm behlog semua nya...sile tepuk tepuk sekalian...

kali neh carta seploh yg cik awie tugaskn tuh aku nk garapkan dari segala jenis impian plek2 yg aku pendam selame neh..jgn plak korg ckp aku aneh since nasik masih makanan ruji okai...aku still melayu..neh impian sajeeeh...teringin nk capai n so on...

neh adalah senarai tempat2 impian yg aku memang gile2 nk pergi..tpi opkos la mampu kalo bapak aku tokey balak takpon ade empangan sendri blakang rumah...mmg aku hari2 berterbangan pergi tempat neh..tempat neh tadela semewah mahupon seromantik tpi bgi aku tempat2 neh ada daya penarik...ape penarik nya? bukan beca okai..tpi suasana seram n legenda...

meh kite chekidaud seploh tempat seram yg tempting dan berangin! dan sebelom tuh ribuan mekaseh pade cik gugel sekeluarga sbb provide picture ngan fakta2 pasal tempat neh..jom layan


#1 catacombs, paris
seni enuf?
penah terpikir nape bandar paris still mcm dulu-dulu? still tade bgunan pencakar duit rakyat yg memegah mendabik awan *sarcasm alert*...n yet aku suke paris sbb rementik sgt2...sbb catacombs neh la...terowong neh terletak betoi2 bawah kota paris yg rementik iteeew...
catacomb neh asal terowong kuari n diubai suai jdi kubur bwh tanah yg menyimpan hampi 6juta mayat...asalnye dulu penduduk di paris akan kuburkan mayat diluar tpi bile pihak agama mngetatkn undang2 pestu bru derg nk kuburkn di dlm paris..tpi masalah timbul bile ade yg xmampu nk bayar ntok upacara penkebumian tuh..so pihak gereja buat la sistem pengkebumian berpusat which is underground *muahahaha-gelak vampire*

so disebabkn terowong tuh kecik..mana2 kubur yg dagingnye telah mereput derg akan keluarkn tulang n masukkan mayat yg bru ntok direputkan dlm kubur..kinda nice...so terhasila tulang temulang mcm dikedai sup daging..slurp
sawadikhaaaaap...
so then...mamat Louis-Étienne Héricart de Thury *seorg mining enginer* mendesign tempat tuh pada 1810 menjadi memorial or makam mcm yg kita lihat sekarg...creepy enuf? *tabik spring*

#2 rumah agam Borley Rectory, England
keadaan borley sekarang..
neh adalah antara rumah agam jaman Victoria *seriusly bukan bini D, beckam * kat pendalaman Borley, Essex,England...dibina tahun 1863 tpi terbakar teruk pada tahun1939 atas sebb yg misteri *tema semua nk misteri seram puiii*
bhgian depan

umah neh dibina berhampiran gereja Borley *abad ke-12*oleh Reverend Henry Dawson Ellis Bull dri tapak rumah2 pendita sebelum dier...so umah neh diperbesarkan ntok memuatkan patblas org kanak-kanak...ada cite legenda dri tahun 1362 dimana seorg rahib beskandal nga nun pestuh kantoi then due2 kne bunuh...nun tuh paling sadis bile dier kne hentak kt diding gereja sampai xbernyawa n kisah neh derg pemburu gosip paranoramal selalu dtg usha tpi disangkal mentah2 oleh pihak gereja..
perati bhagian kanan atas pic neh...sekian...mintak maap hoho
pic neh diambik kat gereja Borley...pic lame...so itam putih tpi dh di kaji n still derg maen teka teki...amende yg muncul? mesti derg primbon kt indon dh sebok kaji jugak la kn...harus le...

byk jugak kes paranormal kt sini berlaku dri zaman 1863 lagi bile org yg duk kt rumah tuh dgr bunyi tapak kaki,brg kene campak,org koyak result spm..eh manada,ade contengan kt cermin,kelibat nun waktu senja n pasukan berkuda...hoyeeeh...pestu silih berganti la org yg diam situ.. pada 27 February 1939...Cpt. W.H. Gregson sebagai pemilik baru umah neh secara xsengaja tertumpahkn lampu minyak tanah n menyebabkn kebakaran...hancur teruk n secara xsengaja ade pihak terjumpa tulang manusia milik perempuan muda sekaligus ngan pingat saint ignatius kt satu bilik bawah tanah...jeng jeng jeng but still kene sangkal n derg ckp tuh tulang menatang laen...

#3 the queen mary, california
hah..neh sape tataw  kapal neh memang boleh la melemeaskan diri anda dlm gayung yeah...punye la nesar penglibatan kapal neh dlm WW2 n siap dinamakan sbgai The Grey Ghost...so tade brief intro okai..sile skip...
kalo korg masuk ke sini, ade certain bhagian taleh masuk...contohnye bilik enjin 13 yg pehmes ngan kisah john henry yg menipu pasal usianya semata nk keje kt situ...tehn beliau mati dlm kebakaran...stil sampai skrg org selalu jumpe bebola api...hoooo

kalo nk lgi ekstrim sile menginap kawasan kolam renang sbb kat situ ade kes budak  pompuan meninggal sbb patah leher mase enjoy kat situ then diikuti 2 org wanita bernasib malang...sampai sekrg org selalu kate jumpe derg duk situ lgi..so pepaham la yeah..jgn la meramahkn diri sesangat...senyum2 dhle...

xcukup dg tuh ade plak insiden seorg chef kne sumbat dlm oven gara2 masak xsedap mase WW2 dulu..sampai sekrg boleh dgr la sore dier begema dlm tu...somehow byk lgi kesah menarek kt situ...asal korg berani saja...

#4 istana edinburgh, edinburgh 
somehow aku memang minat gile2 ngan castle bagai neh since mcm ade kuasa mistik kt situ...terutama neh...antara isatana lama kt scotland..tgk pic je dh mcm santek sangap!

istana neh dibina atas castle rock 130 meter dari aras laut..so sah2 la istana neh tinggi n boleh nampak dri jauh..istana neh ade One O'clock gun yg pehmes tuh yg berbunyi jam 1 petang setiap hari kecuali ahad, goodfriday ngan krismas sajee...so bedilan neh boleh didengari sekitar edinburgh..ohmseeem

so standard kalo dh istana lama neh memang spooky sket makin2 la istana neh memang byk terlibat dlm perang dari Perang Tujuh Tahun *Seven Years War* ntok menempatkn banduan dari Perancis dan jugak dan banduan kolonial dari Perang Revolusi Amerika *American Revolutionary War*...

penah jugak grup paranormal buat liputan pasal tempat neh...antara dari 3 spot yg agak keras di Scotland pada tahun 2001 ,melibatkan 240 org yg tataw pasal keseraman istana neh...ramai melapor drg dgr bende pelik2 termasuk gangguan2...naissseeee...

#5 dewan raynham, england
legenda Brown Lady...cak!
okeh....pic kt atas neh agak pehmes dri mana2 artis malaysia katenye..n pic neh sahih betul taw...pic neh diambil kat sebuah dewan di desa Raynham...dewan a.k.a umah neh agakla spooky n milik kepada keluarga Townshend hampir 400 tahun...hamek kaw
Lady Townshend *Dorothy* mati pada tahun 1726 n dikabarkan yg upacara kematian hanya olok2 n mayat beliau dikunci dlm rumah tuh oleh laki dier..myb sebab mase tuh si Dorothy neh mengancam sgt kecantikan dier kot...sejak tuh derg ckp selalu nampak "little brown Lady of Raynham" kt tangga oak tuh makin time2 senja...

ade sumber ckp dier mati sbb disease *smallpox* takpon ade gosip ckp dier mati tegolek kt tangga oak tuh selepas mengantoikn laki dier ade affair...so kids..dont try this at home..

#6 penjara pulau alcatraz, san francisco
La Isla de los Alcatraces a.k.a kepulaun helang laut
pulau neh asalnye ntok sistem ketenteraan dari dibina dan dguna sejak 1933 sehingga 1963 pestu dijajah pada 1969 oleh grup American Indian n pestuh pada tahun 1972 jdik plak kawasan rekriasi negara...sekarang pulau tuh dihandle secara rasmi n sepenuhnya oleh pihak Golden Gate National Recreation Area n siap sediakan feri kalo nk ke situ..pakai hibrid ok..so sape ade kete hibrid tu sile langgar papan tanda..
kenal al-capone? dier pon penah masuk sini taw...byk jugak kisah seram kt sini since namepon penjara kan..siap2 lgi ngan sistem ala2 zaman dulu2...terutama kt koridor ngan sel 14D bile ade org mengadu situ kekadang sejuk tibeeeh..

sometime kat blok A,B ngan C selalu dgr bunyi org menangis sdgkn tade sound effect dipasang sbb org dtg situ semata nk jenjalan tgk keadaan penjara lame kekdahnye...kekadang "al capone" pun muncul melalui bunyi banjo *sejenis gitar kecik* dari bilik mandi..dier neh memang xpenah kuar dri sel since tanak lencun kene bedal ngan banduan laen..so dier sampai mati la kt sel tuh je...maen banjo...

#7 universiti durham, england
neh istana lama yg ditukar menjadi university n opkos menyimpan byk kisah yg boleh menggugurkan bebulu korg...berusia 800 tahun...kisah tabest tuh dtg dri kemunculan Grey Lady, isteri kesayangan abad ke 19 Bishop Van Mildert yang jdi tuan empunya istana tuh sebelum ditukar jdi universiti,selalu muncul kat Black Staircase sejak beliau jatuh kt situ n mati...

seterusnya Frederick Copeman, antara student Durham terawal *kurun ke-19* juga selalu lepak n menghantui kediaman lepas buat terjun tiruk dari menara catedral pas fail exam..haih...ade sumber ckp dekat menara paling tinggi dekat paling atas Black Staircase...
catedral
now deg ade buat tour n kalo nk masuk kat universiti neh diharuskan korg g bilik 21 *Room 21* since kt situ agak mengeraskn n mngujakan sape yg sealiran ngan aku..tpi korg akan dinasihatkan masuk dlm bilik tuh ngan berteman *biasenye Student Union Bar Manager nye tugas*

#8 112 ocean avenue, USA
the amityville horror nye film
okeh..rumah neh memang spooky sikit siap ade film ttg umah neh taw...n derg cube ceritakan balek tragedi "rasukan syaitan" dlm mubi tuh...

umah neh menyaksikan pembunuhan keluarga DeFeo oleh abg sulung derg iatu Ronald DeFeo atas sebab rasukan tpi ade bukti yg ckp neh memang kes pembunuhan...so org sekitar n penghuni setaun selepas tu *keluarga Lultz* mule merase mende aneh sejurus pas jumpe ade cm bende pemujaan kt basement a.k.a Bilik Merah...
antara pic yg derg tangkap kt umah tuh..betul ataw x?
so gangguan dlm rumah tuh memang dirase oleh family Lulz...sekian laporan berkenaan keharmonian kelurga mereka..umah neh tataw plak dibukak ntok umum ke ape..since dh2 sah2 xbagos ntok org lemah shahwat eh lemah jantung...

#9 rumah agam himuro, tokyo
himuro mansion a.k.a himikruyu mansion
secara tradisi keluarga himuro neh terlibat dlm aktiviti ritual shinto iaitu “The Strangling Ritual” bertujuan ntok menyingkir nasib buruk disekitar...biasenye derg ckp naseb buruk tuh dtg setiap ujung tahun...so anak dara dri keluarga neh akan dipilih oleh tuan sebagai korban pada ritual itu...

hari ritual dimulai dgn mengikat gadis sunti yg dikurung...ikatan kat leher, tumit dan tgn n tali neh disambung dekat kuda atau lembu n akan di tegangkn ntok menceraikan badan gadis tuh...paling last ritual tuh menyaksikan gadis yg bakal dikorban neh jatuh becinta plak kan...so adela hero jepon dtg mnyelamatkn n so bapak gadis tu mngamuk la sbb ritual tuh dh x valid..so bapak tu g hayun pedang kat semua ahli keluarga dier...

sejak tuh umah neh berhantu dsebabkn roh ahli keluarga yg merayau2 mencari mangsa ntok meneruskan ritual tuh...spooky enuf? warf!

#10 istana kellie, perak
Kellie’s Castle adalah istana zaman kolonial yang dibina antara 1909 hingga 1926 oleh seorang hartawan dari Scotland, Wiliam Kellie Smith di Kilometer 5.5 Jalan Simpang Pulai-Batu Gajah...tpi secara jelasnya istana neh xsiap sbb kematian Smith pada 1926...so terbengkalai la istana yg jdi lambang cinta kepada bininya iteeeew...
tarikan kt istana kellie - macam beruang pelok pokok
kebanyakkan org yg dtg ke istana neh sbb nk merasa keseraman semata so derg pon tunjuk la pokok kt atas neh sbgai mngelakkan org asek memikirkn yg istana neh berpenunggu tpi sahih dimulut rakyat tempatan ckp ade dgr bunyi org tutup pintu or menjerit tgh malam..mampu?

istana neh ade lorong bawah tanah n dh ditutup sbb tkut ade org feeling2 maen paintball kt bwh tuh dan tersesat..sungguh terainaya la cmtu kn...pestu semasa pembinaan byk la warga pekerja dier mati atas sbb misteri n hanya pembinaan kuil je bley mententeramkn roh derg...
so istana yg jugak survive dri bom jepon dulu neh maseh utuh sampai sekarang n jarang jugak org nk kesana lepas senja..kalo siang2 tuh bley la singgah mai secawan skejap...tpi pastikan korg tabuat onar ye...harap maklum

okai..siap sudah carta 10 mcm sedara awie mintak..sorry sbb panjang sgt sebab eksaited kn nk buat entry pasal tempat idaman neh....kalo sesape teringin nk join aku meh kite sesame kumpul duit then g berjimba kt sini keh...harap terhibur n sorry la kalo terseram kn korg..hampooon *larik sembunyik bawah selimot*



...sekian mekaseh, yg original

4 org ngereco:

Awie Omar said...

TUGASAN DITERIMA. TERIMA KASIH :)

FaizalSulaiman said...

kelas tempat yang last tu.

ada pernah dengar tentang 'amytiville horror'?

anak cik talip said...

dude...amytiville horror #8 la hahaha...tu umah waktu siang...agak xseram kot

same2 sedara awie

anak cik talip said...

sedara faizal: tempat last tuh cantek jugak kalo wat port amek pic org kawen...kt blakang dier ade sungai n taman..mmg naiseeee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?