...org dalam

Jun 19, 2012

= seorg budak dan rama2 =

heyaaaa...

entry kali neh pasal seorg budak ngan rama-rama2...mcm yg biase korg tawu bebudak neh naif..bingai2 sket tpi tetap steady dgn keinesan nye iteww...so dikisahkan...

adela sorg budak neh..diam kt kepulauan...so kt situ dier memang xramai kwn..kwn2 ngan hanyalah imaginasi dan mak ayah dier...so satu arituh dier dpt kwn baru..budak neh punye la seronok sampai dier boleh tersenyum tanpa perlu berimaginasi...

kawan dier tu adalah beluncas...beluncas neh bulat tpi lincah...suke ngan cuaca yg cerah..n budak tu seronok je since kalo cerah derg boleh bermain sesame...tiada yg lgi berharga dari gelak tawa mereka...budak tu seronok xterhingga sampai dier lupe ape yg dier ade..mungkin sbb org ckp..once kite hargai sesuatu..nothing else matter...

so derg selalu bermain sesame..mkn same2..kire bintang same2...sampai satu hari...tibeeeh beluncas tanak maen pas hujan lebat satu pagi...dier ckp dier ade tanggungjwb nk dibuat..budak tuh mcm anggukan aje...agak sedih la tpi budak tuh diamkn aje...lgipun dier hnyalah seorg budak hingusan..yg tataw ape beluncas tu nk sebetulnya...

beluncas pun menghilang diri ntok beberapa hari..tpi budak tu tawu beluncas de kt mane sebenanya...beluncas ade dlm kepompong...jauh atas pucuk pokok yg paling tinggi dipulau itu...mak ckp beluncas akan jadi lain dan minta budak tuh jgn terkejut...ayah pulak ckp beluncas akan jadi sesuatu yg budak tuh takpernah tgk ataw terpikir pun...budak gigih menunggu tak mengeluh walau sedikit pun

selang beberapa hari..

selepas petang yg panas budak dapat tahu yg beluncas dh takde kt kepompong dier...tu pun bile budak tu sendri pergi daki pokok sampai pucuk dan tgk..budak terkejut mana hilang beluncas kwn budak satu-satunya itu...budak rase sedih...budak mcm patah hati...tpi budak diamkan aja...mungkin beluncas ada disekitar itu....

betul jangkaan budak...nasib baik dier belum sedih dahulu..takut nanti beluncas xsuka...betul kata mak..betul kata ayah...beluncas dh berubah..beluncas dh tumbuh sayap..beluncas adalah rama2 sekarang..beluncas bukan mcm dulu lagi...beluncas boleh bergerak sendri tanpa bantuan budak..mungkin sebab itu beluncas hilang tetibe dri pucuk pokok

beluncas menunjukkan kecantikkan sayapnye kepada budak...terubat rindu budak hanya sekadar melihat senyuman beluncas...beluncas masih sibuk dgn sayap barunya..sedikit sebanyak budak terasa terabai..mak berpesan jgn simpan beluncas lagi sebab dier dh jdi rerama...ayah berpesan biarkn rerama terbang bebas nanti khuatir sayapnya patah...

budak tahu penghujung persahabatan derg...budak serba salah..budak takut...diantara kepentingan perasaan budak untuk terus berkawan dgn beluncas or nk lepaskn beluncas pergi dgn segala tanggungjawab dier..budak terasa tersepit..mana penting..perasaan dier atau kepentingan rerama kawannya itu...rerama maseh tidak sedar perihal budak...sbb masih sibuk dgn keindahan sayapnya

selang beberapa ketika..rerama cuba terbang tinggi...sedikit sebanyak rerama semakin menjauhi budak...budak berasa sgt sayu..tpi cuba ditutup perasaan itu dgn senyuman agar rerama tak perasan yg sebenarnya rerama telah berlaku secara tak langsung mengabaikan perasaan rindu budak selama ini...
saat itu rerama memutuskan untuk bebas...budak rasa hilang separuh dari jiwanya...hanya rerama yg tawu tawa tangisnya..sakit sedihnya...pahit pilunya..senda sayangnya...gaduh guraunya..budak rasa kehilangan yg teramat...tpi mak berpesan..lakukanlah apa yg terbaik...ayah berpesan biarla rerama terbang jauh,kalo jodoh kembali jua...

budak percaya dgn kata2 mak dan ayahnya..rerama terbang tinggi...setinggi tanggungjawab dipikulnya... setau budak rerama itu akan pergi jauh..meninggalkn kenangan untuk budak ingati sampai bila-bila...setiap kali panas mentari pagi..setiap kali redup pelangi petang...begitu budak berharap agar rerama memahami tujuan dier lepaskan rerama..bukan sbb tkut sayapnya patah mahupun bukan sbb tanggungjwb rerama..tpi tangungjwb budak tu sendri sebagai seorg yg memahami hak rerama..wlupon separuh dirinya hilang terbang bersama rerama..
budak meneruskan hari seterusnya sebagai satu kebiasaan yg menjadi ketentuan..hanya pucuk pokok pelepas rindu...hanya serpihan kepompong peneman mimpi dan angan yg semakin sayu...mengira sisa sisa hari yg terlepas tanpa senda gurau seorg sahabat lama..memang terasa kosong tpi setiap pengorbanan ada yg menjdi pembakar semangat...biar ini menjdi parut untuk dikenang pada hari2 mendatang..

namun budak tetap teguh menunggu dgn penuh harapan...dibawah pohon yg menjadi gelanggang kegembiraan mereka...baik panas mahupun hujan..hanya keyakinan yg membuahkn perasaan rindu...budak sentiasa berharap rerama kembali wlupon mustahil...kembali untuk meneruskan sisa sisa angan2 yg pernah tercetus...untuk ke satu tempat dimana mataharinya melalui pintu pintu...

budak terus menunggu...dan menunggu..cuma khuatir...bila rerama dtg..dier tidak lagi menunggu disitu....
...sampai bila?...



...sekian mekaseh, yg original

1 org ngereco:

anak cik talip said...

aku la yg jahat :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?