...org dalam

Jul 30, 2012

- bukan hero -

heyaaa...

arineh tibeeeh nk merepek plak pasal something...bukan pasal hero mero sbb citer betmen bju sendat dh kuar tpi pasal cemane kite nk bela diri kalo digoda ngan godaan berupa kekasaran tanpa rela..wah..acemane tuh? aku bet rata rata korang termasuk aku *confident* mesti xreti besilat segala...apetah lgi nk berkungfu sakan terbang cecelah pohonan bebuluh mlm2 buta skodeng awek? takpon penduduk asal dari water tribe teror kemahen water bending segala? tade kn? *high five*
so..sebagai manusia yg hanya reti makan bagun dan tido mcm aku neh mmg bahaye kalo g luar sbb skrg laki pon boleh kne rompak ragu rogol..eh? taw *awww benci mak! hahaha* apetah lgi pompuan yg lemah gemalai mak inang..lagila menggiurkn peragut segala..kalo kene ragut je takpe...kalo kene yg laen? so berwaspadalah...tgk side mirror okai kalo bejalan sorg *kalo ade*

neh ade fews tips yg aku dgr dgr cemtu je dri classmate aku yg mmg malas nk join taekwando sbb yuran club yg mahal dan sore xgagah ntok jerit "haaah haaah" kalo prektis..so ntok mngelakkan digangu-gugat kalo kt luar beliau belaja la seni bela diri tanpa senjata..dh mcm masuk komando

#1 ibu jari adalah jari yg kurg daya grab...so kalo org pelok ke ape ke..just pull out ibu jari dier..ingt..org yg buat korg cemtu harus tade belas kasihan..harus diganyang cecukup supaya beliau serik ntok seumur hidup xberibu jari
#2 bawah kerongkong "adam apple" adalah kawasan yg terdedah..kalo ade org kacau sile cocok or rodok ngan jemari halus korg kt situ..harusla si penerima pedih hulu hati ala gaviscon...sile gelak kaw kaw pastuh

#3 neh tips aku amek dri kawan aku...jika anda pelari pecut negara dan mempunyai suara yg berpitching tinggi...sila la menjerit kalo anda mula dikacau..menjerit mcm esok takde..biar perasaan takut ngan terkejut korg tuh bertukar jdi kekuatan nk menghentam si pengacau...

okai..tuh je yg aku ingat...pastuh aku try tgk kt yutube plak..ropenye ade seni yg mcm neh..senang je nk blaja..tapayah byr memahal nk blajar taekwando ke silat ape...neh even yg mak nenek aunti pon boleh buat...memperkenalkan...JUJUTSU dri negara jepon

- melepaskan diri dari shake hand

-melepaskan diri dari pelukan dari belakang

- cara "belt drop"

- neh plak grab shoulder

- neh kalo org tibeeeh nk pelok dri belakang kat leher

- neh plak pelok ktbhagian dada

okai..dh banyak yutube aku tempek hahaha..mcm susah je kn? tpi kalo rajen prektis memang kalo org yg dh kene penangan korg mmg serik nk idop dh...ingat...bende simple camneh mungkin jdi pnyelamat diri kite kat luar tuh..skrg bukan leh caye..even kt bazaar pon boleh kene..kene ape? kne tipu air x manis..so korg g smackdown owner stall air tuh
so di ramadhan yg mulia neh..marilah kita mengumpul pahala dgn beribadat dan menghentam segala penyangan yg cube nk kacau korg kt luar tuh..ingat...jgn cemas sgt...kalo cemas takut sesangat sile azan *tips aku dpt mase join adventure paranormal arituh..azan boleh menaikkan semangat bgi yg islam sahaja*

bayeek..sile la study teknik tu semua yeah..silela carik partner kalo nk try...pastikan beliau tuh ade nyawa sembilan takpon  memang lahir dah ada urat dawai besisemoga info neh berguna..aku pon xreti sgt sennye..tpi tawu sket sket..so share je la kat sini..okai..sampai sini sajeeeh...babai *hampar tilam*



...sekian mekaseh, yg original

Jul 27, 2012

= retis gaya taylor =

heyaaaa...

spe xkenal taylor swift? meh aku drift seko seko ngan suzuki swift *lawok hambar*...so arineh replay wednesday pasai dier la yeah...and aku kagum ngan sore si blonde neh sbb sore dier je ngan bawok lagu dier..kalo yg cover version tuh memang suke buat aku menanges hehentak kaki kt dapo...so arineh kite dgr plak dri tylor nyer version sndrik
so far lgu taylor neh kalo korg fan dier mmg mcm sedap...tpi kalo minat ala kekadar mcm aku mmg korg saspek yg hampir sumer lagu dier sameeee sajeeee tiun nye...let say la dlm satu album tuh dier nyanyi lelagu yg panjang pestuh cume potong cecukup 5 menit then bgi tajuk lelaen..gitu buat duit gaya taylor muahaha

and lgu dier simple je..pasal remaja..pasal cinta...so senang je jdik pebret ntok sebulan dua pertama pas hot fm pomot katenye..pestuh terkubur gituu je...tpi somehow bidioklip lagu dier sgt mendalam hokai..sile jelly ngan pengarah bidio tuh..

so arineh meh kite lelayan plak lagu yg xdirelease neh..katenye la..sbb aku tade jumpe yutube official pasl alg neh hanya peminat yg suke skodeng NBC mase taylor release album baru beliau..so perform la lgu neh..org plak dok rakam n dijadikan un-official bidio tpi super-nice...meh lelayan reramai *genggam mic*



aaaa...btw lagu neh tajuk haunted..pasal si taylor neh kire gado ngan pakwe dier sampai pakwe dier nk blah...bukan lari dri umah okai..macam dh tanak kapel ngan taylor..ye la...asal gado trus nk maen giter buat lagu..mungkin pakwe dier bosan jdik pehmes sbb jadi watak jahat dlm lagu kot...so mase pakwe dier blah si taylor neh mereng kejab..adeplak mamat try usha dier tpi still taylor neh setia katenye..so beharap la pakwe dier kembali..tu dier haunted sensorg tuh..
okai..tuh saje sinopsis buatan sendri pasal lagu taylor...tuh aku reka ajeee...bukan yg betoi pon..kalo betoi mungkin kebetulan dan tiada kaitan ngan segala kambing lembu yg dikorban raya tahun lepas...selamat menjalani ibadah berpuasa semua..



...sekian mekaseh, yg original

Jul 24, 2012

< kaki kipas sdn. bhd.>

heyaaaa...

waaa...bulan pose cenggini tibeeeh mls nk berentry...suke lagi borak kosong ngan bantal dlm mimpi siang hari...tkut plak kang termengumpat, terbuat kn org tersentap pestu ter-begaduh...maklumla..kite neh manusia biase sajeee...ilmu water bending tak blaja lagih...so amatla takut tercetus segala "ter" yg dsebut tdi...apepon happy 3rd puasa semuaaa *meriam buloh berkumandang*

so arineh nk story sket pasal si kaki kipas..mcm gah plak kalo ditempek sdn. bhd sbb derg neh begerak solo-molo...jrg buat fan-grup sbb alasan kukuh taleh nk kipas sesame sendri...dan juga taleh kongsi org yg dikipas...kang jdi this-means-war plak...so kaki kipas neh ade yg otai ade yg master-pro adeplak yg lihai...so kene tgk bebetul saiz saham kipas derg kalo nk tawu level mane
agaknye ntah korg paham x ape kipas-kipasan yg aku duk sebut neh? alaaa...korg neh puase pon jgn le slow sgt...neh kuat minum ais mase berbuka le niii...haha kipas neh maksud dier mengampu org atasan demi nk menaikkan rating menjadi org terpenting dimata bos selepas jawatan bos itu sendri..so mesti ramai wajah wajah geng sekerja yg terlintas lam pale otak korg ak.a kipas-rian kn? leklok..puase neh ohoo
so kalo nk kenal kipas-kipasan neh korg tgk saje org org yg berstatus bos takpon pangkat besa...sape pling tinggi level konfident hipokrit depan derg neh haaa....itula kipas-rian...semua nk jaga hati boss...kalo belakang bos tadeplak....tawu2 je tumbuh sayap depan boss...untung la ko boss...ade tukang kipas..harusla bulu dade sentiasa kering sbb sejuk dikipas

so kepada kipas-kipasan diluar sana..tolong la...sedarla yg boss itu bukan la penjanji wallet anda tebal sentiasa...yg penting usaha anda yg tidak berbelah bagi untuk bermula dari bawah mcm org lain..ingatla...bila anda tua nanti, kipas-kipasan muda yg lagi utuh dan teror menghayunkn kipas akan menumpaskn anda...
ikhlas dari,
kami yg xpandai mengipas



...sekian mekaseh, yg original

Jul 20, 2012

= pelawan godaan =

heyaaa

weeee...alhamdulillah umo neh panjang sbb jumpe lgi ramadhan taun neh...slalu org beringat "anggap la ramadhan neh yg terakhir..beramal la sebanyak mungkin"...cuak woo dgr..tpi kalo ramadhan dtg mesti teringat arwah atok..sbb dier yg paling eksaited kalo ramadhan tibe..n ramadhan jugak la beliau pergi...*al-fatihah*

apepon neh kot ramadhan ke-tiga aku di perantauan...kalo umah aku ramadhan neh mesti mak aku jdik org terpenting sbb dier yg akan handle pasal mkanan berbuka n bersahur...penting taw...kalo mak lambat balek dri kedai bli brg mesti sumer dh cuak tataw nk mkn ape...jasa seorg ibu..so skrg aku amatla terkenang semua tuh sbb skrg berada sberang laut wlupon xmsuk kategori jauh sesangat..dan derg xcall pon wish selamat berposa...majuk la kang
now kalo ramadhan agak hambar sbb nk kne jga mkn minom diri je..tpi tu la..ramadhan bukan pasal tuh je..org ingat ibadat aku plak ingat makanan...haih...tpi tu la..namepon duduk kt kelana jaya...bazaar ramadhan kelana jaya kt blakang PKNS amatla tidak jauh so harusla takel macik tepung gomak...kalo korg terserempak sile la tegur..banjer sata sekali pon masyuk

so far aku harapkan ramadhan neh ada perubahan dlm diri..alaa..berharap je kalo x usaha kn tade makna kan? tpi yet aku still berprasangka baek ngan takdir dan ketentuan...aku selalu mcmtuh..ase ringan sket pale otak neh...so senang sket la nk buat mende laen..so marila kiter sesame berharap ramadhan neh akan jdi yg terbaek sepanjang bulan yg mulia neh

tpi still aku buat keje partime mase ramadhan neh...gigih katenye semata nk simpan duit raya...so sesape nk dtg nando's meh la..kiterg ade set berbuka ntok dua org...agak mnyelerakan aku tgk sbb tdi bru lepas rindu mkn ayam disiang hari..tpi harus dtg cepat sbb seat limited..n sile dtg jgn terbawak sekampung..sbb outlet tuh kecik sajeeeh...kalo nk jugak sile bekal tikar sendri..boleh berpiknik kekdahnye

so ituuuh saje pasal entry di awal ramadhan..ekceli aku neh x tido lgi since kiterg nk sahur terus then baru tido...aku mls nk bgun 2 3 kali kang xselera plak nk cemolot ngan nasik...kang esok begetar duodenum aku neh...so skrg kiterg yg still bgun neh seronok karok sambil ditemani kak siti nurhaliza,rafeah buang,p.ramlee, aman shah ngan sanisahuri..koleksi lagu raya berzaman...awal kaw semangat rayadah menujah kalbu
okai semua..selamat menjalani ibadah ramadhan..carilah pahala selagi hayat dikandung badan, banyakkan sedekah walupon senyuman kepada seorg waiter, ringankn tgn menolong di dapur, dan jgn ponteng pose...kang aku hon korg kekuat ngan van mayat...padan muke haha

babai *lelambai sambil goreng french bean ntok sahur*



...sekian mekaseh, yg original

Jul 19, 2012

- terima kasih-a-lot -

heyaaaa

selamat berhari jumaat sumer...waaa...semalam kan ari khamis...episode last NTB season 2 a.k.a Blogger 2 : Fantasy Forest melabuhkan tirai secara resmi...so sebarang pertanyaan akan tidak dilayan dgn confidentnya...sile jgn abaikan notis neh..

so semalam adalah hari yg agak bertuah bagi aku sebab...hoh..maneleh kasitaw dulu..xseprais haha..apepon memang xsangkela sbb aku pon mcm xpercaye je...mungkin rezeki kot...*sile senyom sampai tinge*
and semalam la derg iaitu pihak NTB 2 sedara Awie Omar dan konco-konco jurinya mengumumkan keputusan sape jdik pemenang Blogger 2: Fantasy Forest neh...aku yg baru sampai umah sebelah malamnye tros la bukak behlog beliau..bedebar2 sbb loding tenet lambat hahaha

jeng jeng jeng...ce tgk dlu yutube yg sedara Awie Omar buat neh...play sampai habes taw...sedap lagu dier...



heee....kan? aku pon xsagke...mekaseh weih sbb bagi aku peluang jdi juara plak..rezeki sesangat neh...n yutube neh pon ohsem jugak..*puji sbb byk pic aku hoho*...krdit to sedara Awie Omar yg memang gigih buat yutube neh...ade classy sesangat
so disini nak bagi sekampet penghargaan kepada sedara Awie Omar yg menganjurkan game-based-blog neh..its fun tho...aku enjoy jugak sbb dari game neh aku ade idea nk updet pasal ape sbb somehow susah woo nak carik idea nk hapdet behlog...selain dari tuh aku boleh la tawu cemane perangai2 certain behloggers...terima kaseh sekali lgi sebab invite join game neh..

so far sepanjang game neh memacam la aku tempuh hahaha termasuk terpaksa bli broadband celcom semata nk hapdet behlog kat kampung..adeje cybercafe tpi sumhow aku lgi selesa hapdet dari lappy kecik neh..so aku gune broadband tuh hapdet jugak...kang xpepasal kaye plak tokey cyber..lgipon sbb mase tuh aku cuti agak panjang...

pestuh dari contest neh aku ase mcm behlog aku ade org dtg tgk n komen...walupon sedara Awie Omar hanya komen sedikit tpi lagi banyak komen pasal nk suruh choose nk singkir sape..aku ttp seronok...bukan sbb nk pilih singkir sape tpi sbb ade komen haha..n those yg aku pilih tuh ntok disingkir..mohon maap yeah..aku just follow the game...sbb tuh ade satu episode aku brenti choose org..ase sedih sgt *ehee...*
dan x dilupa jugak...ramai la behloggers yg ohsem aku kenal dan skodeng behlog derg secara pukal sesikit...so aku follow sekali la..kirenye meluas la liputan behloggers yg boleh aku follow...n thanks jugak kepada PaCikLee *special neh* sbb rajen singgah n buat kacau kt bhgian comment dan sebagai seorg yg suke men-support org laen...
okai..ituuh saje pasal NTB 2 a.k.a Blogger 2 : Fantasy Forest neh..apepon aku ttp rindu perasaan berdebar nk tgk entry kalo hari khamis menjelma hahaha...apepon lepas neh gudluck kepade yg join season 3 t...ade kot..kite tanye la sedara Awie sendri eheee...babai sumer..



...sekian mekaseh, yg original

= mega-ohsem =

heyaaa

xsedar plak arineh dh khamis...sbb rabu tade plak hapdet pasal #REPWED...so arineh aku nk tayang plak satu bidio yg diculik dgn gahnya dri yutube..yg neh bukan sbb dier cover version ataupon dier pakai ukelele yg mega-nyaring takpon aku rindu zaman kartun dedulu tpi vid yutube neh buat aku kagum dan lalai dgn dunia kejab sampai ilang kepenatan berjimba arineh
neh adela sikit macam lebeh kurang teknik stop-motion tpi tersangat la ohsem derg buat..sgt smooth..ok kamu dan kamu ade studio besar bernaung bawoh recording company yg gah gagah gempita harusla ade vid yutube yg sanggih manggih mcmtuh...tpi takisah...sbb mmg minat le tgk org buat stop-motion dari dedulu lagi...

hanya org yg cukup penyabor *sabooo ajeeelaaaaa..* je boleh buat..kalo mcm aku memang kne kuntau babun le kalo xmenjadik stop-motion ituh...so harusla anda bertapa semata nk meningkatkn level kesabaran pestu try buat satu..kalo urat leher belom tegang..tahniah..anda memang dilahirkn dgn seni stop-motion
okai then..cukup le intro memanjang..moh le kite tgk plak yutube yg dikatekan tdi...sile play dulu..henjoy...kalo nk lagi best silelah layan choki choki barang sekotak dua..nk kasi effect high sket


elok kan? aku kagum jugak tgk video neh...yg kartun tuh xsangat...dh mcm aneh bebeno aku tgk..harap kartun je comey tetapi aneh sesangat mcm buat ngigau siang aje...so jgn tenung lelame..kang jdi 3suku..bahayee...dah nk puase ni...jgn eskep plak sbb beralasankn 3suku..kang kne siku lelaju

aku kagum yg part ade mamat pepocong reramai tuh buat stop-motion tuh..bapak sehmaaaat...ase mcm nk buat jugak tpi tadela memodel yg menurut perintah yg sanggup diulang perilaku sampai memoaskan hati aku..so kensel awal awal...buat gif dri video sajeee lgi senang kot..katenye...pestuh tade device yg sesuai ntok dijadikan kelengkapan ntok kualiti yg terbaek *mohon KRU production pinjamkn kamera secondhand haha*

okai...neh je ntok #repwed kali neh..walupom dh ari khamis haha..sori taw..biasela...ari rabu tuh bizi sket..tatawla nape tpi memang agak bizi la kan..harap dimaafkan...so ari khamis baru nk kne ade entry neh...apepon layan la lagu tuh...sure org ingat korg dgr lagu koboi haha..
apepon nantikan hapdet pasal sunway lagoon bersama student cauncil...banyak pic pic kiterg basah basah..mesti korg suker...okai..aku dh penat...ngantok neh tetelan air kt sunway lagoon tdi..babai sumer



...sekian mekaseh, yg original

Jul 18, 2012

< pengumuman >

heyaaa

woaaa...sedar xsedar dh abes dah NEXT TOP BLOGGER SEASON 2 a.k.a name pemes laennya is BLOGGER 2: FANTASY FOREST yg dianjurkan secara resmi dan live dari sedara awie omar yg turut menyumbang tenaga sebagai juri dari awal permulaan game..giteeew pengumuman ala berita lewat malam...
so arineh lepas abes tarikh akhir pemilihan entry ntok layak ke episode namblas neh aku bru la terhegeh hegeh nk buat entry kasitaw semua penduduk kampung yg blogger 2 : fantasy forest dh melabuhkan tirainya *sob sob*..mari kite berharap agar ade plak season ke 3 oleh sedara awie..kiterg support je :D

so sebelom aku merepek lebih detail meh la aku tayang sket muke antara behloger-behloger yg join game neh diawal minggu pertama...yg pasti aku memang agak baru le dlm memeriahkn dunia behlog neh *tgk bilangan follower dh tawu* somemang teketar lutot la jugak..tpi since sedara awie dh jemput xsalah mencuba kn?..so meh tgk antara antara mereka yg bertarung secara sengit berasap asap minggu minggu lepas..



 and game neh jugak same mcm game realiti yg selalu korg tgk..mesti ade yg tersingkir saban minggu...aku pon takut jugak tersingkir tpi alhamdulillah sgt le sampai ke penghujung game neh sebagai finalis ngan sedari  allya syahirah...so tinggal kiterg due jeh battle sampai ke titisan idea behloging yg terakhir...btw aku ade gak geledah behlog derag komen pasal behlog aku..so meh aku jugak nk buat..edisi membalas entry katenye weee
neh la sedari allya syahirah...pertama kali nk mohon ampon dulu sebab selambe pinggu kidnap pic pakaian beragam ape??..tpi still boleh cam itu adalah allya..ok gurau kasar woohoho..apepon behlog dier best..byk follower kalangan pompuan..neh la sbb best berbehloging..pompuan memang rajen berbehloging..ye la..kretip memanjang sajeeeh idea mencurah2 bak mandi tepi air terjun...aku neh kalo nk buat entry pon kne perah kaw kaw idea...so aku still tataw ape kaitan aku suke berbehloging ngan follower si allya ramai pompuan??
so sedari neh antara behlogers otai yg aku kagum sbb dier belajar kt sarawak..bias disitu *dulik*...jauhh woo dtg belajar..takpe...kite in the same boat..org takan paham cemane perasaan naek "belon" balek cuti...aku saspek jugak si allya neh reti ckp sarawak..jage kaw..aku jumpe aku spiking sarawak je haha..

okai cukop pasal si allya...

bace je komen org pasal behlog aku buat aku tersentuh haha..bab follower tuh memang aku tacing sgt sbb sikit je org sudi nk follow hahaha *gelak nk kasi sedap ati*..bukan ape..aku kekadang syok sendiri *ini dengan confident* suke plak tgk tulisan sendri pestuh aku selesa nk ckp apeje sbb xramai yg tawu behlog aku haha...so ruang kebebasan tu lapang mcm gua niah..aku la tarzan dlm tuh..tpi moden nyer okai...n so my typing skill...now boleh la perang komen kt FB kalo taip dh laju mcm nk belari ke jamban *FB tade..sobs sobs*
aku suke gelak..aku suke buat org gelak..sbb aku suke merepek meraban..so aku curahkn ke behlog supaya boleh plak nk share2 ala chikedis..xke semua readers jadi muda belia pas abes skodeng kn? sape tanak? so campak la botox sempadan Thai korg, bukak firefox n taipla URL behlog aku...tpi tade jaminan aaa korg nk gelak...sbb aku pon xreti nk melawak..so gelak je la ala kadar..terubat jugak hati ini..waaah
gif tuh aku tempek sbb ade dulu cikgu behloger aku ckp kalo nk mengaum entry tuh kasi tempek gamba..so aku buat..tpi mcm bosan sampai sembelit tgk pic yg kaku dan tidak bermanfaat..so aku try gif...mcm best plak kn sbb tapayah loding segala sbb semua tuh milik kekal yutube sahaje..

so neh la disebalik tabir pembikinan nape behlog aku mcm neh..simple sesantai dan memang cara aku menulis/merepek memang merapu meraban camni...tu agak terkejut la bile aku boleh sampai final plak..ase mcm sendu *sejak bile maen ayat sendu? mohon pencerahan* sbb rata2 yg join *sile jeling gif contestant diatas* otai otai belake...aku plak bambi *sile baca bebetoi* yg omey dan baru lepas lam zoo...sungguh terasa jauh beza

btw nak ucap jugak setinggi-tinggi nya kinabalu sebagai tanda terima kaseh sbb invite aritu n beri peluang bertahan sampai le hari neh...segala jasa tuan akan dikenang n kalo jumpe kat mall tuh tegur tegur la..jgn jerit kekuat sgt..malu...apepon agak berdebar nk tawu sape la yg jadi juare..yang pasti bukan sedara awie sbb dier penganjur..eh ngeeeeee...dan juga kepada juri yg disidangi oleh sedara rozuan,PCL,zamani dan arjuna kirana...may the best win..
so okai..neh saje ntok kali neh..rindu plak nk tunggu entry ari khamis pasal imuniti hahaha..kami mohon reunion peserta ntb..kite buat BBQ reramai plak wahahaha



...sekian mekaseh, yg original

Jul 17, 2012

- dr.marshall -

heyaaaa...

entry neh aku nk citer la pasal lecture aku sorg neh...ekceli bekas lecture aku yg tgh tenat..bukan tenat sbb tgk kerenah student dier tpi tenat sbb sakit teruk...so entry kali neh agak suam suam kuku...kalo anda ase anda nk gelak kaw kaw g la puchong mkn beger kaw kaw pestu tgk 9gag....kalo anda ase anda prihatin sile teruskan...
so tdi kiterg bertiga *mcm biase* menemui sinar kegigihan g la lawat mr.marshall kiterg tuh...asenye agak terlebeh gigih sbb mmg dh lame gile xjumpe mr.marshall..even pon kiterg tataw katner exact umah dier dan hanya berpandukan alamat yg miss lina kasi n seorg gprs yg mamai mengantuk sbb gigih keje..
so carik nyer carik kiterg pon jumpe la umah mr .mohan...dri jauh je dah tawu suasana yg suram disekitar kawasan perumahan dier sbb mase tuh mendung nk ujan..owwh effect nk sendu jugak..ekceli berita neh kiterg bru tawu dari si azwati *kne mention sbb nk kasi kredit* sbb dier ade la senior kiterg yg prektikal kat HTAR klang ckp dr.marshall dah masuk ICU..so memang tenat letuuu..and sekarang kat rumah dh sbb dokter dh discharge beliau..so pepaham yeah
dr.marshall paling last kiterg lepak ngan dier mase nk buat aktiviti kolej tuh bile dier offer nk kasi sponser ntok debat n mse tuh dier ceria sgt..eksaited kate org..rupenye tuh la kali terakhir kiterg tgk dier tersenyum lebar ngan gaya hero hindustan...sbb tdi mase dtg umah dier hnya ingat kiterg dari mane je tpi name mmg dh lupe gile sdgkn dulu muke muke neh la suke buat hal dlm class dier..
skrg dier mnghidap kanser perut..pestu buah pinggang dah rosak terus sampaikan dier kene ulang alik ke HTAR semata nk buat dialisis 3 kali seminggu...mse kiterg dtg tuh dier dijage oleh adik pompuan dier..sebak jugak tgk cemane ikatan kekeluargaan kukuh sesame derg...siap akak tu offer air minom lgi tpi dsebabkn air mata kucing buna restoren tdi still begelumang dlm perut, so kiterg tolak cara baek...
sekarang mr.marshall dh sangat kurus...hampir kiterg x cam dier sbb jauuh sgt beze mase dier mengajar dlu..kemahen ngan senyum lebar kalo tanye soklan AnP dier..aku sekali imbas mcm tgk arwah atok plak..beliau meninggal sbb kanser peparu...xmampu aku nk tgk mate mr.marshall sbb ade baby comel kt umah tuh..cam seronok plak dier tgk kiterg dtg..
aku bangga pernah belajar bawah mr.marshall...walupon dedulu rata rata student ramai xsuke dier sbb bagi esaiment melambak..melukis sana sini..pestu oral lagi..oral AnP tu..mane tak terkesima kejab...tpi atas usaha gigih dier tuh la kiterg bley skor AnP tawu...mase tuh rata rata dapat A...gile kagum..skrg tgk derg neh siap repeat lagi paper..aku mampu ckp je korg rugi xbelajar bwh cengkaman mr.marshall..

p/s : AnP adalah anatomy and psychology

tpi itula..bende dh lepas..hanya boleh dikenang je segala memori dier mengajar dulu...skrg dier dlm keadaan yg sgt tenat..sesape yg teringin nk lawat tuh sile la lawat..selagi dier boleh tgk korg...mintak maap ke sbb dlu byk buat dier tension...
okai..sampai sini saje...aku nk tido..esok class awal pagi...best kan jadual class aku..babai



...sekian mekaseh, yg original

Jul 15, 2012

= panduan survive di hostel =

heyaaaa...

korg tawu kan kalo cemane feel duk hostel ngan member member yg pangai mcm berok seko seko? so skrg aku feel mcm tuh..nk mencari ketenangan selepas seharian membanting tulang pon susah...derg neh semua telebih vitamin c kot..tu yg tekinja-kinja saban malam ape hingat umah neh dangdut? dgn bising nye dgn brg besepah-sepah..kang aku bako satu umah *mengamuk ala mak mak*
xcukup tuh..aku masuk la dapur nk masak somethng..sebelom perut aku merajuk then buat hal tanak pose..kang xpepasal aku tour satu kelana naek van mayat...horror woo..so aku geledah la dapur nk carik bende ntok dikunyah..last2 aku jumpe roti besepah2..inilah realiti anak mude zaman sekarang..pas mkn mesti besepah..t kawen besepah jugak ke?ngeee

tgk roti keping tuh aku teros teringat kt hostel dedulu..mende mcm neh ibarat permata taw..kalo time2 prep tetibe lapa...roti murah neh boleh jdi sumber makanan dan menjadi rebutan penduduk hostel..siap begaduh lgi..cemtu penangan hanya sekeping roti yg murah

so arineh aku nk kasi story pasal segala kaedah ikhtiar pedoman telunjuk dan teladan *ehsan kamus dbp* acemane nk survive di semua hostel hostel SMK milik kerajaan malaysia yg kian membangun demi nk tgk rakyat nya berdaya saing *...eh*...so untuk pengetahuan korg..aku duk hostel dari form 1 sampai form 6...so segala yg bakal dipaparkn adalah dari situasi yg sebenar

#1 roti bakar gaya komando
 
dulu kat hostel mane leh bawak toaster segala...even pon roti neh taruk kaya dah boleh tahan sedap dier tpi kalo dpt yg dibakar lgi sedap...so satu arituh senior aku ajar bakar roti gune sterika plak...apelagi..satu hostel la dicanang dgn resipi yg sama...habes seterika hak milik hostel tuh ade kesan hangus kat plat besi tuh...ye la..org seterika baju tpi kiterg sterika roti sampai leper..sedap woo..aku pon selalu buat..until one day ade sorg budak kantoi ngan warden n warden tnye sape yg ajar..so mule la adegan tunjuk menunjuk..sampai habes satu hostel kne hukuman *padan muke kami*

#2 megi manis pedas berlemak *awummm*
dulu mase minom malam sesape yg lambat dtg dewan makan akn dpt habuan air teh panas je..kekadang susu n kopi..biase la duk asrama penuh..student mcm boleh buat tentera perang ramainye..so kekami neh yg xmenyempat nk minom malam yg proper g la cedok air teh bawak ke hoxtel..agak banyak la jugak dgn niat stok sampai pgi..dtg hostel terus la rendam megi kari dlm tuh..sbb air panas susah nk dpt..water heater plak cepat rosak sbb semua penghuni tgn macam kingkong..pegang je teros hancur...so menu mlm tu is megi rendaman teh panas yg memukau...

#3 pelembab bibir yg munggil dan free
 
neh plak kaedah nk pedajal member ye..memane yg kuat pot pet pot pet memalam mase org nk tido ke nk study ke even mase cuci baju pon nk pot pet memanjang haaaa neh la care nk tunjuk kt dier dunia kecik ke besar...yg penting korg jgn pakai colgate korg *..err maksud aku tube korg*..korg "pinjam" dari member laen punye kang kalo gune korg punye tak ke kantoi haha..so mase dier tido tuh sile la lumur perlahan-lahan ikut putaran jam pestu jgn gelak dulu mase tuh..si mangsa akan tido nyenyak sbb terasa nyaman dicomolot oleh colgate..mane yg jenis bibir nipis tuh esok dah boleh tgk hasil..bibir akan merekah dan mengalami keputihan waaah! baru boleh gelak dgn girang gumbira *amaran..jgn pedajal org..t kne kt batang idong sndri*

#4 sistem pertahanan hostel peringkat terulung *ini bukan molotov*
haaa...neh plak aktiviti derg yg duk hostel buat kalo weekend sbb mase tuh kne cuci satu asrama sampai la ke liang liang udara..so mase tuh dpt la bekalan serbuk pencuci atopun foam ntok lunturkn lumut..kiterg neh suke ternak lumut secara kecil kecilan kt dinding hostel..mcm meriah jdik wallpaper...so pas abes je cucian semua...yg balance tuh kiterg gune plak buat bom ala-ala tempur plkn yg gah iteeew...carenye senang je...taruk serbuk pencuci *yg serbuk ntok toilet tuh lgi bgus*..letak lam botol kosong then tutup n goncang..semua neh harus tangkas dan pantas..pestuh campak...keheningan pagi minggu diwarnai dgn bunyi bunyi dan foam jamban kat padang depan hostel..ala pesta muda mudi awal tahun

#5 pertandingan daun terup ala hostelian roulette
 
 dedulu bebudak hostel suke je maen daun terup..maklumla mase tuh buku teks kiterg gt membosankan dgn colour scheme yg x sebati dgn jiwa remaja ketika itu..so derg lgi suke maen daun terup sbb warna warni dan kemahsyuran dan riak yg bersifat sementara kalo menang satu game...so memang tiap2 malam setiap bilik akan ade yg menganjurkn game daun terup tpi xle gah macam las vegas..kiterg ala kadar je..so game neh senang..sape kalah kene minom air teh yg sejuk...satu jug besar okeh...derg nih siap gigih bawak sebaldi teh semata nk buat game yg mencabar fungsi pundi kencing..so sape yg kalah tuh memang naye la jdi muke jamban je...

#6 makan kraker like a boss
aku dulu penah gak jdi pengawas hal ehwal makan dan permakanan *name yg gah..kiter suker kite suker*...so mmg tugas aku edarkan bekalan makanan minom mlm ke budak budak...so sometime ade yg x dtg amek..so aku simpan le yg balance tuh dgn niat t mlm nk buat la party makanan liar...biase kiterg dpt kraker yg berinti...kraker neh sedap kalo celop air panas tpi kalo tade air panas kiterg bedal je inti dier haha..mule la memasing buat muke lucah g jilat kraker tuh mcm iklan oreo..ade satu kes tuh kwn aku yg tataw menahu g bantai kraker yg kiterg duk jilat inti tuh..mau x muntah member tuh..sian dier..sapu suh x tanye hahaha
so neh la antara bende bende merepek yg kiterg buat bile mana ade mase lapang yg mendamaikan...so kepade warden warden kat luar tuh jgn le marah budak hostel..derg neh kretip dlm surviving skill tahu...so jgn bunuh kekretipan itu semata nk menjalankn tugas..so kepade semua yg pernah jdi warden aku dulu..mintak maap le kalo perangai kiterg buat urat encik tegang hahaha

arineh plak saje nk try teknik melukis kat paint..akhirnya aku gelak sndri tgk lukisan hudoh...apepon neh je kali neh..aku neh demam demam pon gigih nk berentry segale..okai...babai semua..selamat berhari isnin..



...sekian mekaseh, yg original

Jul 13, 2012

- music tag ala barat : ehsan tumblr -

heyaaa...

agak semakin menjarang plak nk hapdet behlog neh...lagipon ilham memang xmencurah-curah melainkan entry nk memuji sehabs baek pasal kerenah custemer yg nonsense..boleh? tanak la..kang kne bako plak behlog aku..xpepasal bos xbagi OT lgik..xmampu ler nk beraye kang...xboleh plak nk sogok anak buah semua berpuasa pestu upah ngan duit raya bebanyak

tetibeeeh mlm semalam aku ditag plak kat tumblr neh..ade mamat omputeh yg xtido lagi tetibe DM tumblr pestuh suh buat mende neh..aku nk je buat tpi takot dier tapaham melayu...so aku buat kt behlog neh sekaligus pomot blog aku ke arah international..dasar pandang ke timor leste *nk jugak sambung*
so mende neh senang je...g la music library pestu select semua lagu..pestu play dlm music player pestu shuffle kn dulu senanrai itu dan play secara random..kalo da ipod yg memahal gile babas tu lagi ampuh..kite walhal xmampoo so pakai music player kt lappy sajeeeh *flip skrin lappy*

okai..neh la senarai aku dpt pas next next next kan lagu sbb tanak amek mood then meroyan memalam buta...meh kite tingguk anak anak..

How Are You Feeling Today?
munajat cinta : dewa 19
- hoh..mentang-mentang la dh malam...n I is rindu katenye *blushing*...tpi memang la aku slalu berdoa tuhan skynet kan kekaseh yg baek hatiii....yg mensyintai akuuuuu...apa adanyaaaa *siap nyanyi lagi*..

Will I get Far In Life?
 havent met you yet : michael buble
- adees...kalo mcmtuh belum jauh le perjalanan idop aku neh...uhuuu...ke aku yg blom jumpe siapa diri aku...mungkin tu je bru lengkap kot..
What Is my Best Friend’s Theme Song?
 until the end : avenged sevenfold
-haaa...sape xckp aku layan avenged? neh haaa..lgu kiterg member kawtim ne...so maksud dier disini kiterg kawtim jdi malin sampai penghujung hayat..woaaa *brofist*..tpi ntah mbr mane plak minta avenged neh?
What is/Was High School Like?
 beautiful day : U2
- beautiful sgt ke sekolah mnengah aku? kalo stampin cayela seronok cam giler..ase nk balek sane n jdi student form 6 balek hoho...pestuh dpt plak warden sekepale cm student..lgi la indah dan berpelangi saban hari
What is The Best Thing About Me?
gives you hell : the all american reject
- haha ye la kot...im gonna give you hell kalo cube buat onar weih...so jgn memacam woa...tpi ekceli aku kalo org baek aku bayeeek je..kalo jahat tuh aku buat xendah...*tgn kat bahu mate keatas*
How Was Yesterday?
she flys me away :  nemesis feat jason derulo
- sape plak she tuh weih?hahaha lagu neh aku dpt dri incik rizal a.k.a ex-manager oldtown dlu tempat aku prektikal..eh..partime la..so kalo aku dgr lagu neh mmg aku teringat segala insiden kt oldtwon...kne serang la..kete terbakar la...blok umah kiterg trbakar la...kes tade air..kes tade letrik..kes dpt gji *eh..tu pon kes ke?*...phew..so yesterday *flips hair linsay lohan*
What is my Love Life Like?
somebody that i used to know : gotye feat kimbra
- awuuum...dh kenape neh plak masuk list yg mega random neh? mungkin la kisah cinta aku cenggitu..tpi still pas ribut ade pelangi..so lagu neh ditujukan ikhlas kepada ex-ex-ex sy yg pernah dirindui dgn ucapan dtg beraya kt umah sile bergilir-gilir...sekian *kemahen menipu nye*
What will my Parents Say To me?
 your call : secondhand serenade
- "i was born to tell you i love you" woaa..power ayat neh kalo mak ayah aku ckp..uhuu..tpi memang kalo in any situation yg memerlukan perbincangan pasal aku mesti mak ayah suh aku decide sndri..even dri aku seorg budak kecik yg baek, annoying serta comel *dabek dada*


What Song Will They Play On My Funeral?
 rocketeer : far east movement
- ayooo..."fly" ke aku mati t weih? ce jwb pak iman? eh sebagai melayu sejati mane la org maen lagu mase mati weih..org bace yassin...mende la aku ke-barat-an sesangat neh..

How Does The World See Me?
shizuka : redline 95
-  hahaha dh mcm rockers plak dh...tpi rangkap first tuh betoi la..."and when people step out this redline ,
i will never let them to go
"...so kali neh satu dunia ckp "it was you *aku le kan*..call me and told me ,
help me up and shine up my life
..." waaa..kiter suker kiter suker..

What do My Friends Really Think Of Me?
i write sin no tragedies : panic at the disco
- *facepalm* aku neh tukang ckp perkara sebenar dan jdi spoiler ntok semua org? takpe..demi kwn..tpi kalo aku nk buat ape yg dlm video klip neh buat memang mustahil la..lgi elok mbr aku tuh sedar diri sndri hoho...

What is the World Keeping a Secret Of Me?
love will come through : grey's anatomy
- byk sgt simpan rahsia org neh...tpi tu la...demi kasih dan syg takpe kot nk store rahsia bebanyak..aku mungkin mcmtu..so jgn tkut nak ceciter ape ape kt aku..aku xshare kt sebarangan org..wah..tpi aku tataw plak kalo world yg simpankn rahsia dri aku..ape plak rahsia iteew? jeng jeng jeng

How Do I make Myself Happy?
sempurna : andra and the backbone
-kesempurnaan ko sebagai manusia dh buat aku happy weih..so tayah le tanya si kevin zahri tu cemane nk shape body la..lalalala...ko dh sempurna sebagai manusia :)...oh harap maap..ruangan ini agak over..sile skip kalo ada antara-antara anda ase nk muntah hijau..hoho
What Should I Do With My Life?
 bila aku jatuh cinta : awi rafael
- aku tade keje laen..bercinta sajeeeeh...tanpamu katenye...sekian..tpi mmg la..kalo dh name manusia tuh kalo dh jatuh cinta calendar pon boleh lupa taw...aku tade la kronik sgt lupe calendar kang lupe birth day dier naye wooo...xpepasal perang muncung sape lgi jauh

Will I Have Children?
no boundaries : kriss allen
- acemane neh? banyak anak ke ape? weih...aku bukan generator nk hasil anak reramai..*pitam*...cukup bulan boleh bukak hostel aku...adeh

What is Good Advice?
kehadiranmu : vagetoz
- okai..lagu neh memang best okai..sile dgr dan hayati..sesape je yg muncul dlm pikiran korg tuh la kekaseh awal dan akhir level jamal abdilah nyer otai..so lgu neh memang best advice..kalo korg ngan rerindu ke sile la dengar sampai pitam nescaya sedu sedan sedih sbb sendu hahaha...cubala tpi mesti pas midnite ntok effect lgi mustajab *isyarat ibu jari*
What does everyone Else Think Of My Current Life?
 jet lag : natasha bedingfield feat simple plan
- aku jet leag ke dimata korg? alaaa..mende jetlag tuh aku pon tataw...jet yg lagging ke? *selak kamus tatabahasa sendri sambil letak tgn kat bahu mata keatas*
What Type Of Men/Women Do I like?
demolition lover : my chemical romance
- lagu neh pasal pasangan kekaseh yg mengorbankn diri derg demi cinta..waaah gitu..last lgu neh samada derg mati ditembak org tembak diri sendri tu yg x pasti..kite kene jumpe gerard way demi pencerahan...tpi bgi aku adeje cara laen kalo nk berjuang demi cinta, cumanya sanggup n x sanggop je la kn...org yg mcm tu la kot yg aku nk...*waah..noted*
Where Will I Live?
price tag : jessie jay feat b.o.b
- haaa...see? mesti nk idop kt tempat memewah...mall besar kiri kanan atas bawoh..waah harusla kering poket saban purnama...pestu je-jang je-jang...ba-bleng ba-bleng...pestuh cukup tawarikh harusla hantar memo permohonan peminjaman sejumlah uwang ntok survive sampai gaji...aku le tuu
What Will My Dying Words Be?
baik baik sayang : ST12
- org nk meninggal mesti mengucap..aku plak bajet drama indon g ucap "baek baek syg...t jgn lupe sedekah yassin taw...jumpe kt atas...*teeeeeeeeeeeeettt....*" ....ok stop merepek...meremang tawu!
okai...cukop sudaaaa sampai disini sajaaa *ternyanyi*...so long ntok entry yg tertunggak slame 2 hari sbb penat sgt nk menaep segala...so henjoy sumer..happy isnin-nian!



...sekian mekaseh, yg original
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?