...org dalam

Jul 15, 2012

= panduan survive di hostel =

heyaaaa...

korg tawu kan kalo cemane feel duk hostel ngan member member yg pangai mcm berok seko seko? so skrg aku feel mcm tuh..nk mencari ketenangan selepas seharian membanting tulang pon susah...derg neh semua telebih vitamin c kot..tu yg tekinja-kinja saban malam ape hingat umah neh dangdut? dgn bising nye dgn brg besepah-sepah..kang aku bako satu umah *mengamuk ala mak mak*

xcukup tuh..aku masuk la dapur nk masak somethng..sebelom perut aku merajuk then buat hal tanak pose..kang xpepasal aku tour satu kelana naek van mayat...horror woo..so aku geledah la dapur nk carik bende ntok dikunyah..last2 aku jumpe roti besepah2..inilah realiti anak mude zaman sekarang..pas mkn mesti besepah..t kawen besepah jugak ke?ngeee

tgk roti keping tuh aku teros teringat kt hostel dedulu..mende mcm neh ibarat permata taw..kalo time2 prep tetibe lapa...roti murah neh boleh jdi sumber makanan dan menjadi rebutan penduduk hostel..siap begaduh lgi..cemtu penangan hanya sekeping roti yg murah

so arineh aku nk kasi story pasal segala kaedah ikhtiar pedoman telunjuk dan teladan *ehsan kamus dbp* acemane nk survive di semua hostel hostel SMK milik kerajaan malaysia yg kian membangun demi nk tgk rakyat nya berdaya saing *...eh*...so untuk pengetahuan korg..aku duk hostel dari form 1 sampai form 6...so segala yg bakal dipaparkn adalah dari situasi yg sebenar

#1 roti bakar gaya komando
 
dulu kat hostel mane leh bawak toaster segala...even pon roti neh taruk kaya dah boleh tahan sedap dier tpi kalo dpt yg dibakar lgi sedap...so satu arituh senior aku ajar bakar roti gune sterika plak...apelagi..satu hostel la dicanang dgn resipi yg sama...habes seterika hak milik hostel tuh ade kesan hangus kat plat besi tuh...ye la..org seterika baju tpi kiterg sterika roti sampai leper..sedap woo..aku pon selalu buat..until one day ade sorg budak kantoi ngan warden n warden tnye sape yg ajar..so mule la adegan tunjuk menunjuk..sampai habes satu hostel kne hukuman *padan muke kami*

#2 megi manis pedas berlemak *awummm*
dulu mase minom malam sesape yg lambat dtg dewan makan akn dpt habuan air teh panas je..kekadang susu n kopi..biase la duk asrama penuh..student mcm boleh buat tentera perang ramainye..so kekami neh yg xmenyempat nk minom malam yg proper g la cedok air teh bawak ke hoxtel..agak banyak la jugak dgn niat stok sampai pgi..dtg hostel terus la rendam megi kari dlm tuh..sbb air panas susah nk dpt..water heater plak cepat rosak sbb semua penghuni tgn macam kingkong..pegang je teros hancur...so menu mlm tu is megi rendaman teh panas yg memukau...

#3 pelembab bibir yg munggil dan free
 
neh plak kaedah nk pedajal member ye..memane yg kuat pot pet pot pet memalam mase org nk tido ke nk study ke even mase cuci baju pon nk pot pet memanjang haaaa neh la care nk tunjuk kt dier dunia kecik ke besar...yg penting korg jgn pakai colgate korg *..err maksud aku tube korg*..korg "pinjam" dari member laen punye kang kalo gune korg punye tak ke kantoi haha..so mase dier tido tuh sile la lumur perlahan-lahan ikut putaran jam pestu jgn gelak dulu mase tuh..si mangsa akan tido nyenyak sbb terasa nyaman dicomolot oleh colgate..mane yg jenis bibir nipis tuh esok dah boleh tgk hasil..bibir akan merekah dan mengalami keputihan waaah! baru boleh gelak dgn girang gumbira *amaran..jgn pedajal org..t kne kt batang idong sndri*

#4 sistem pertahanan hostel peringkat terulung *ini bukan molotov*
haaa...neh plak aktiviti derg yg duk hostel buat kalo weekend sbb mase tuh kne cuci satu asrama sampai la ke liang liang udara..so mase tuh dpt la bekalan serbuk pencuci atopun foam ntok lunturkn lumut..kiterg neh suke ternak lumut secara kecil kecilan kt dinding hostel..mcm meriah jdik wallpaper...so pas abes je cucian semua...yg balance tuh kiterg gune plak buat bom ala-ala tempur plkn yg gah iteeew...carenye senang je...taruk serbuk pencuci *yg serbuk ntok toilet tuh lgi bgus*..letak lam botol kosong then tutup n goncang..semua neh harus tangkas dan pantas..pestuh campak...keheningan pagi minggu diwarnai dgn bunyi bunyi dan foam jamban kat padang depan hostel..ala pesta muda mudi awal tahun

#5 pertandingan daun terup ala hostelian roulette
 
 dedulu bebudak hostel suke je maen daun terup..maklumla mase tuh buku teks kiterg gt membosankan dgn colour scheme yg x sebati dgn jiwa remaja ketika itu..so derg lgi suke maen daun terup sbb warna warni dan kemahsyuran dan riak yg bersifat sementara kalo menang satu game...so memang tiap2 malam setiap bilik akan ade yg menganjurkn game daun terup tpi xle gah macam las vegas..kiterg ala kadar je..so game neh senang..sape kalah kene minom air teh yg sejuk...satu jug besar okeh...derg nih siap gigih bawak sebaldi teh semata nk buat game yg mencabar fungsi pundi kencing..so sape yg kalah tuh memang naye la jdi muke jamban je...

#6 makan kraker like a boss
aku dulu penah gak jdi pengawas hal ehwal makan dan permakanan *name yg gah..kiter suker kite suker*...so mmg tugas aku edarkan bekalan makanan minom mlm ke budak budak...so sometime ade yg x dtg amek..so aku simpan le yg balance tuh dgn niat t mlm nk buat la party makanan liar...biase kiterg dpt kraker yg berinti...kraker neh sedap kalo celop air panas tpi kalo tade air panas kiterg bedal je inti dier haha..mule la memasing buat muke lucah g jilat kraker tuh mcm iklan oreo..ade satu kes tuh kwn aku yg tataw menahu g bantai kraker yg kiterg duk jilat inti tuh..mau x muntah member tuh..sian dier..sapu suh x tanye hahaha
so neh la antara bende bende merepek yg kiterg buat bile mana ade mase lapang yg mendamaikan...so kepade warden warden kat luar tuh jgn le marah budak hostel..derg neh kretip dlm surviving skill tahu...so jgn bunuh kekretipan itu semata nk menjalankn tugas..so kepade semua yg pernah jdi warden aku dulu..mintak maap le kalo perangai kiterg buat urat encik tegang hahaha

arineh plak saje nk try teknik melukis kat paint..akhirnya aku gelak sndri tgk lukisan hudoh...apepon neh je kali neh..aku neh demam demam pon gigih nk berentry segale..okai...babai semua..selamat berhari isnin..



...sekian mekaseh, yg original

0 org ngereco:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?