...org dalam

Jul 3, 2012

= sekeping syiling =

heyaaa....

entry neh berdasarkan kisah apa yg berlaku antara aku ngan anak kakak aku mase cuti aritu...yeah korg tawukn aku jadi babysitter yg ohsem ngan memanjakan anak2 kakak aku ngan bekalan jajan yg xputus2 haha...ekceli aku mcm xkisah sgt dengan ape yg berlaku tpi bile tdi kiterg bercakap *aku ngan classmate* pasal duit so aku terimbas kisah neh disebalik ayam pedas kepsi yg baru ituu..

kisahnye bermula camneh...mase tuh aku ngah kemas2 beg gedabak aku tuh sbb lusenye dh nk flight balek kolej...so aku kosongkn beg tuh sbb nk susun balek segala pekakas perhiasan diri *muntah hijau*..pestuh mase nk terbalek kan liner dlm luggage tuh ade la sekeping syiling lime posen jatuh berdenting atas lantai...bukan kes kene campak syiling mase kt jeram aritu okai....

untuk kisah diganggu bende haluuuuus secara pukal? klik sini

alahai...seram plak tibeeeh...ok sambung..then lepas jatuh je syiling tuh si anep neh a.k.a anak kakak aku yg sulung baru pra-tadika tpi memalu kalo disuruh mengeja...terus menerpa nk dapatkn syiling limeposen tuh...aku tegamam kejap..pestu dier senyom plak kat aku...lebar sampai ke telinga...pestu aku tekedu...trus aku selongkar beg cari lagik syiling..sbb ape? bukan sbb aku xmampu nk bgi seploh ringgit tpi aku terasa sesuatu...
dulu mase kekecik mesti korg dpt duit banjer kalo nk kesekolah pepagi kn? same jugak la ngan aku..cumanya mase tuh aku skolah rendah kat kampung..so doposen mase tuh bley beli memacam n silap2 dpt free lagik...maklumla aku neh comey org nye *ok sile tampar lelaju*...lagipon aku selalu dpt bekal...so mmg boleh simpan doposen tuh ntok bermewahan mase kafa ari khamis ngan jumaat..

so memang mase tuh kalo pegang singgit semata mak pesan bli brg kat kedai,memang ase kaye kejab...betul x kalo aku ckp yg mase kecik dulu kite hargai duit lebih dri sekarang? maksud aku umur dh lanjut neh *usap janggut* mase tuh kalo mak bgi upah doposen sbb tolong buat keje sket dh seronok mcm xhengat..makin2 kalo kumpul duit raya...dpt seploh ringgit tuh dh tanak kuar jalan raya lagi...dh kire banyak...dlm pale otak memacam nk dibeli...
itula ape yg aku tgk dari insiden aku ngan anep tuh...macamana reaksi budak kecik tgk duit...mcmmana reaksi aku plak tgk duit...dlu mase kecik nilai syiling tuh sangat la tinggi...tpi dh besar neh syiling tuh jdi mcm kecik je kite tgk..jatuh pon siap kne sepak ngan kaki lagi..walhal tuh pon duit...senanye bukan nk ckp pasal syiling tu pon...tpi nk ckp pasal nilai sekeping syiling based on perspektif seseorg

mungkin sbb kite dh terbiasa tgk sesuatu tuh dlm jumlah yg besar so yg kecik tu kite tgk dgn hujung mata je..walhal kite takan berada dari atas kalo xmule dari bawah..somehow kite jdi pelupa...lupa tentang nikmat yg dtg dri benda yg kecik...lupa ttg saat saat kite berasa  senang dgn benda yg sikit..lupa ttg hakikat yg xsemestinya bende yg banyak itu mengembirakan...sbb kita mudah lupa diri bila berada di atas...
so sekarang aku rajen la plak kumpul balek segala syiling syiling yg aku jumpa...mane xnye...aritu dh shuffle skejap pas tepijak lime posen atas lantai..nyaris lgi nk tekehel kepala lutut..so pengajaran disini is jgn la mnyepahkn syiling anda...simpan dlm tabung...senak2 ujung bulan boleh la di kendurikan sebagai life saviour sebelum gaji...*belari ke mamak bawak tabung sbb nk tukar jdi kertas*



...sekian mekaseh, yg original

0 org ngereco:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?