...org dalam

Apr 15, 2012

- uban -

heyaaaaaa...

tdikan..siang..bru la jumpe junior bru kt kolej tuh..so sekrg begelar senior la eh...

so kiterg wat potluck je bgi mengalu-alukn kedatangan derg..so boleh la kenal2 ngan derg jugak...ramai juga eh..kalo derg stay sampai abes..antara batch paling ramai tuuu...*stok*

so...bile tang part sesi mngenalkn diri tu...rata2 derg level2 adek2 aku...semua belasan tahun...sedeh ok bile ckp umo sndrik kt derg..hahaha...mcm xcaye jugak umo dh 24 eh.,.

ok dh tua *hempas cermin ke lantai dapo umah jiran*

*cecepat tukar topik sbb tkut tibeeeh jadik hijau*
so...ce tgk mamat neh...korg kenal?

haaii....kenal saye? nak sign ke?
kalo korg slalu tgk american idol mesti korg kenalnye...season 5 dier neh la winner n first runner up plak si McPhee (bukan nanny McPhee yg lagi satu tu okeh..)

tpi kn..si Elliot Yamin *mamat afro...err xle afroo sangaaaaat nyanyi lagi "wait for you"* tu..lagi best eh lagu dier...

but...kite bukan nk ckp pasal neh sumer..nk tunjuk contoh org rambut beruban je...tpi mamat neh rambut dier memang grey sejak umo patblas taun lagih...cumenye dier la antara org rambut grey yg pehmes...so memang..sape yg kenal aku memang tawu aku ade uban yg mulus n lembut beralun *flips hair kekuat*


so far..ramai yg aku kenal memang pantang kalo tgk uban..mesti nk cabut..makin2 kalo yg bajet ensem kn...kalo boleh nk g upah bebudak cabut uban doposen serba satu

yeah..aku pon..nikmat taw cabut uban...ase mcm direnggut dgn cinta pandang pertama je kalo dpt cabut satu...peeeeergh la sangaaaat...

tpikn...korg tawu x..makhruh cabut uban neh...n..makhruh zaman nabi adalah dikira haram sekarang...hmmm...kn..mesti korg tataw...nak tawu nape sebab hukum dier camtu? meh tgk sbb2 nye...

Haram hukumnya mencabut uban baik yang ada di kepala, janggut, kumis dan lain-lain. Diriwayatkan dari Anas r.a, ia berkata, "Dimakruhkan seorang lelaki mencabut uban kepala dan janggut," (HR Muslim [2341]).

  1. Saya katakan, "Menurut istilah para salaf terdahulu, makruh bererti haram." 
  2. Uban merupakan cahaya dan keelokan di hari akhirat kelak dan menunjukkan ketenangan dan kewibawaan semasa di dunia.
  3. Mencabut uban ialah salah satu jenis penipuan dan pemalsuan.
  4. Uban merupakan tanda seseorang berumur panjang dan lanjut usia. Ketika seorang melihatnya hendaklah ia mengingat akhirat dan menjauhi segala maksiat serta mempersiapkan diri untuk menemui Rabb-nya. 
neh plak riwayat...

Diriwayatkan dari Amr bin Syu'aib dari ayahnya dari datuknya, ia berkata, "Rasulullah saw. bersabda, 'Jangan kalian mencabut uban! Tiada seorang muslim yang memiliki uban di dalam Islam kecuali uban tersebut akan menjadi cahaya di hari kiamat kelak'," (Hasan, HR Abu Dawud [202]).


Dalam riwayat lain tercantum, "Kecuali dengannya Allah akan menuliskan satu kebaikan dan menghapus satu keburukan."

p/s : maksud kakek tu atok ke? tlg perbetulkan hohohoho

kaaan...trus aku buang tebiat cabut uban..harta tuuuu...*bebelai uban hahaha*

mesti korg tapenah dgr kn...so pasneh kasitaw la kat mak ayah korg...first...mesti derg sejuk perut dpt anak cm korg..then korg pon dpt pahale sbb menyebarkan perkara yg baik...

kelassss entry aku arineh pasal larangan2 huhuhu..but seriously...aku sentap sbb baru tawu...*ekceli google cemane neh ilangkn uban*....then terbukak plak info pasal larangan neh...seriously aku baru tawwu...

okeh..tu je..babai~ *lambai-lambai dari titanic...*



...sekian mekaseh, yg original

7 org ngereco:

iampopo said...

yay!! hilang satu keja..hak2


p/s dh agak dh!update blog!assement dh siap ke??

anak cik talip said...

hah! pemalas!

Awie Omar said...

Assalamualaikum / selamat sejahtera. Jutaan terima kasih kerana sudi follow blog saya.
Dengan senang hati saya juga telah follow blog anda. NEXT TOP BLOGGER musim 1 sudah
berakhir dalam blog AWIE OMAR. Akan menyusul selepas itu NEXT TOP BLOGGER musim 2
pula. Niat sebenarnya nak pelawa anda untuk menyertainya. Harap sudilah turut serta.
Kalau sudi nak jadi peserta - maklumkan saja di ruang komen entri anda di sini (saya
akan tengok balik) atau komen saja di blog saya. Saya hormati segala keputusan. Jika
kurang berminat dan tidak mahu menyertainya pun tidak mengapa. Maklumkan saja macam
tadi jugak ATAU jika mesej ini tidak dibalas oleh anda sebelum 19/4/12 maka saya akan
anggap anda tidak mahu menyertainya. Apapun terima kasih kerana sudi habiskan baca
mesej ini. Jika ingin tahu maklumat lanjut tentang segmen ini, boleh tekan link yang
tertera ini http://awieomar.blogspot.com/2012/03/next-top-blogger-1-episod-13.html

anak cik talip said...

haha bro..due kali dh jemput neh haha..sy join saje..

iampopo said...

bukan malas tapi banyak sgt~sakit tangan mak jemaah :D mihmihmih

Awie Omar said...

TERIMA KASIH HEHEHE :D Tapi kena tunggu cukup korum dulu. tgh mencari peserta lagi ni. apapun ko dah tersenarai dalam 16 peserta NTB 2. TQ!

anak cik talip said...

yeaaah..thanks bro~ pepehal reroger sajeeeh...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?