...org dalam

Apr 14, 2012

- cheese cake -

heyaaaa....

amacam? teliur?

aritu mase food fair n lepas kesungguhan nk support xtvt aritu aku pon plan la buat kek cheese...saje nk try sbb senang ngan tayah bakar *ok start suspen*

mesti korg tapenah dgr kn? mmg ade yg cake jenis ta bakar...mcm lion cake (cemtu kot name dier)
#fact = lion cake is wafer yg dicelup dlm coffee n dibuat layer by layer n taruk cream n disumbat segera dlm peti es

tapi yg neh aku pakai kraker import dri sarawak...lab u kakak n mak datin sbb tolong kirimkan *thousand hugs*

apepon tetap nk announce seribu trimas kepade cik payed ntok resipi n sedikit tips hahaha...

ok..meh kite tengok cemane nk buat siap ngan bebahan sekali *pasang apron*

---> layer cheese cake <---
 bahan bahan
tartura cream cheese (amek besar sbb mcm murah sket)
susu pekat ( cik payed ckp gold coin sedap..turutkan ajeeee)
cerelac tin hijau ( neh baby food..nk kasi sedap sket)
susu segar ( susu good day mungkin segar)
saltcheese cracker 
** 1 1/2 kraker with 3/4 cheese n 3/4 susu pekat dpt penuhkn container tepi tuh **
kaedah2 penghasilan *kelas kaw jaaaah haha*
1. sidaikan tartura tuh kat luar kejab ntok doploh menit cemtu...(tartura neh keras kalo lame lam chiller...so kang tade la koyak ketiak nk pukul2 manja menggunakan whisk)
2. sambel2 itu..sile belek2 kraker ( takut ade patah..mesti hantar balek ke kedai tukar dgn yg elok sket..)..pestu mintk tlg mbr bukak tin gol coin (elak luka..chef mesti jga jemari ok..mahal tuu...)..pestu kopek cerelac...(awas..jgn standby air panas ketika sesi membuka cerelac kerana dikhuatiri anda terbuat bubur cerelac)...
3. setelah standby semuanya...amekla tartura tdi...tempek dlm bowl besar pestu susu pekat...anggaran sendri diperlukan sbb resipi asal tade timbang2... ( nampak sgt konsep bujang hahaha)
4. pukul kaw2 tpi dgn tempo yg sesuai...jgn gopoh2..pastikan goncangan anda bertahan lama tanpa ada sedikit peluh pun menitik..pastinya hasil membanggakan ( matiler lucah )
 5. setelah kembang *ok sampai sekarg aku xpaham maksud kembang kat batter..explain please* korg bley rase...kalo terase kening terangkat diikuti "ya rabbiiii manisnye..." ok le tu...asal tade ketul2 cheese..mesti sebati...ingkar arahan boleh dihukum rejam dlm washing machine.
6. pestu bley masukkan serbuk cerelac dlm sesudu dua sudu ke 3 sudu..ikut suke korg..tpi cerelac neh mcm nk kasi batter korg tdi tu likat dan pekat...ayooooo *lutut begegar*
7. whisk skali lagi..ntok tujahan whisk yg padu n jitu..sile buat dlm posisi duduk okai *pitam*
8. now korg ketepikan adunan tdih..bukan suruh dier pegi merajuk ke ape...just letak tepi...pestu g celup kraker dlm susu segar n susun dlm loyang ( lapis ngan aluminium foil kalo tanak sebarang kecacatan kt cake ituu..)
 
9. abeskan satu layer..pastikan tertutup sepenuhnya..pestu amek la sesudu dua adunan pestu layer la atas craker tdi..ala..mesti korg penah menyimen..same je...
 
10. buat selang seli antara craker yg dicelup ngan adunan..buatla sampai pitam...
11. last skali mesti cracker sbb markah presentation penting dlm masterchef okeh..nanti chef ridz kecik ati wahahaha *tibeeeeeh*
12. pestu boleh la taruk dlm chiller korg..jgn letak dlm freezer..kang ade yg bau ikan..kalo buat petang esok, pagi dh boleh diratah ye...diulangi diratah *kenduri sama dia wohohohohoho*

ok close up...rase dulu..
okai...siap suda..cake neh kalo korg mkn trus lepas kuar fridge memang manis semacam...ce korg mkn lepas 2o menit cemtu..bru terase cheese dier...sumpah teliur..

so selamat mencuba...jgn risau..tade tebakar nye dpur korg buat cake neh..kalo menjadik sile jemput aku sbb nk merase n mengomen :p

p/s : kes xmenahan mase bli bebahan..tnye la akak giant celah mane ade cerelac...dier g duk tanye anak umo baper...ok pitam kejab..mungkin akak tu nk begurau...kasar gurau tu kak hahahaha *makan dlm*



...sekian mekaseh, yg original

4 org ngereco:

iampopo said...

nk! nk! nk! :(

Devra K said...

thnx has!!!finally kuar jugak respi ni dlm dkt belog..*i knew it*...hahahah

anak cik talip said...

@iampopo : buat sendri..tnyela uni-mate kamu tu cik payed
@devra : hahaha haruuuusleee...haha..sebar2 kt sesape je yg nk tawu haha

iampopo said...

(._.) org nk dia buat~apa laa..ayer tgn has katenye :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?