...org dalam

Nov 24, 2012

= serdang dan 3 minggu =

heyaaa...

arineh nk story-mowry sket pasal musim prektikal ntok sem5 diploma pengimejan *sampai sekarang aku stress nk tawu sapa buat nama cenggini?*...so kiterg sbgai sudent tahun akhir *wah* dgn gigih dan confident nya merajin kan diri demi nk menghabeskan musim prektikal n sekaligus grad...grad katekaw..still tatau ade x majlis grad itewww T^T

apepon dah 3 minggu dah kat Hospital Serdang...yeah..mmg best jugak kt serdang compare ngan spital laen based n komen classmate yg lain yg rata2 mesti nk begaduh je ngan radiographer kt sana...haih..mmg musim emo ke acane kalo prektikal? aku belom dgr cerita kt HTAR lagi tpi aku sure mesti byk cerita seronok dan itu mengujakan awuuum awuuum..selain dari kisah sunday-couple..ini official okai..so lets it begin

serdang neh best...selain cafe nya yg pehmes ngan coleslow kegemaran Din..pestu ngan bolognese yg mahal mcm nk meninggal pestu lori macik goreng2 ngan dokter bunoh-bunohan...so agak meriah la spital tuh tambah2 lagi ngan kehadiran 5 insan kudus yg innesen jauh dikirim dari kelana jaya ntok spend time 5 minggu kat situ...ok dalaman je inesen..so jgn mudah tertipu hahaha

terasa diterima la bila first day jumpa tuan haji as in sebagai ketua department tuh so siap ade sikit briefing n beliau ada gak tanya pasal biodata katenye..memacam la soklan personal kuar..nampak sgt tuan haji ni menghargai org kt sekeliling dia...berapa kali aku kene sembur sbb xingat adik beradik umo berapa..nampak sgt lame xbalik rumah..phew...staff2 kat sane pon happening baik peramah dan sopan santun penyayang dan berbudi bahasa *ok cukup* tpi mmg xdinafikan ade sekor dua je yg mcm kerek..ok tersangat normal la kn..sbgai org baru kiterg is redah saja..bukan redha ye..

kekadang kalo pepagi masuk awl tuh selalu la kiterg take over keje PPK..eh bukan take over...mmg buat keje derg..ken punggah segala kain ngan hospotal gown yg dh dipakai tuh hantar ke bilik untility kotor then amek yg baru letak kt setiap bilik..dh jdi mcm rutin sampai PPK dah boleh berehat sbb kiterg sgt menggemari keje neh walupon xde diajar kt kolej..so maapkn kiterg la kalo kekok sgt nk angkat kain baju semua...dh mcm bibik lenggang2 bawak bakul penuh baju bat cuci kat sungai...suke suke
serdang neh canggih..semua sistem tade dh guna film as in semua pakai sistem plat *DR*...bahasa senang nye suma gune computer..shoot xray dan baaaam! image trus leh view..so tade la lambat sgt kalo nk tgk image..kalo spital yg pakai sistem film tu mmg jenuh dagu la tunggu film processing...so kiterg kira dpt buat kes dgn cepat dan lincah sekaligus agak kurg penat selain nk angkat film case yg mmg sah2 berat makin2 yg 14x17 iteee...sumpah wrist aku lenguh..ye la..kite mane buat keje kasar kasar cenggini..medi mahal okai hahaha fuuuuu
kalo yg DDR *salah satu bilik xray* lgi canggih..mesin semua control pakai remote...kiterg yg baru tgk neh mmg agak sakai since kiterg study gune mesin xray zaman peperangan raja raja dizaman silam dulu..koman dan table bucky pon slalu rosak...slalu stuck dan mnyebabkn assessment fail...pestuh yg paling sonok tuh ade satu bilik khas ntok buat chest je...vertix bucky tuh boleh ejas up down then xray tube akan ikut skali atas or bawah..ok sgt jimat masa dan sanggih manggih..boleh kata futuristikla katenye
xdilupa jugak sistem intercom yg selalu kiterang main dikala kebosanan naik ke kepala...terasa jdik deejay RTM walupon seko2 sore mcm buaya...mesti puas staff kt situ tgk kerenah merepek kiterg..kolej tade semua benda nih okai hahaha...so kite layan selagi ada...
selain duk kt general adeje bilik examination laen..mcm CT scan, Ultrasound, MRI, Floro,Mammo dan ade lgi yg aku blom discover..maklum la mls berjalan sbb spend byk masa kt general n kumpul kes..aritu aku ikut jadual kt MRI tpi eskep sbb ase tade function masuk dlm tuh since ramai plak nokter nokter dri cyberjaya dtg menempek reramai situ...emosi kejap aku..terasa rendah diri *sigh*
kalo bab patient plak mmg sadis sampai stress..sedih jugak tgk org sakit..memakin yg freshly eksiden tuh..ngan segala mcm bau..kne la tebalkn hidung sikit..kalo diabetis je aku xtahan..aritu dh mengelupur nk muntah...mohon maaf awal2...agaknye sekotak mask boleh abes sehari sbb kiterg je haha..ade mcm2 kisah ngan patient..ngan auntie Torres tuh, macik sadis, macik resah, pacik ketakutan dan macam2 lagi...
neh plak marker aku...bak kata lect aku marker neh macam identification seorg radiographer..sape yg kretip derg akan potong lead tuh jadi R dan L ikut suka derg..t kuar kt film org tawu la sapa yg buat exam tu based on R atau L yg ada kt film tuh...kiterg neh bli je marker neh..so mmg semua nampak sama..so aku tukar la ribbon dier sbb mcm xbest...n bgi aku kalo buat sndri lgi bermakna n lgi kita jaga bende tuh..ingt senang ke nk jahit hah? hahaha

aaah...btw ade kakar radiographer sorg nk bli aritu...aku ade satu ni je kak..nak bagi marker akak aku jahitkn yg baru..wah...bisnes
kekadang aku naek wad jugak..buat mobile xray..neh best sket sbb boleh jenjalan tpi syarat kene sorong mesin mobile xray yg tersengguk2 ngan berat tuh..sebaik auto..tolak sket dh boleh gerak sndri..so mmg masuk mcm2 wad..dari baby sampai la ICU...kne amek xray derg sbb derg taleh nk turun ke dept...so kalo buat tuh yg segannye kalo part nk kene bgi signal nk shoot xray tuh..."xray shoooootinggg!"..kne sebut kuat dan lantang..pestu ramai la akak2 nurse duyun2 lari2 berlindung blakang kite yg bawak lead gown tuh..comel kn? hahaha
okai..arituh kne tegur ngan akak sorg neh..nama dirahsiakan t dier pehmes sgt sbb kne pomot haha..so dia tanya kvp mAs igt x?..aku jwb x sbb kalo paki sistem computer mmg tak penting sgt sbb bende tuh mempengaruhi contrast ngan density image yg boleh diedit kat com..so aku mmg xpentingkn benda tuh..aku lebih consentrate cmne nk amek image yg cun center ray dia..kalo center ray lari mmg ter"cut" la part yg korg nk...dokter pon cerewet makin org2 ortho..derg kalo nk mesti buat satu2..no diskaun2
apepon cukup seronok la kat serdang neh..xsebizi sgt HTAR n senang nk belajar...radiographer laen pon peramah..siap jempot makan dan suke menghalau kiterg kuar kalo waktu lunch break...aritu kne sakit perot pon ade akak sorg tuh bagi pil ngan suh g pantry buat teh...ade je hospital yg tak benarkn student masuk pantry taw..tpi kiterg boleh...special x? sile jeles lelaju
okai..tuh saje entry ntok kisah prektikal aku yg xseeberapa nk gempak berbanding kisah nokter nokter cyberjaya yg prektikal di hospital yg sama..satgi korg duk belek2 tube mmg aku shoot xray free jeh haha...dendam kesumat hahaha...

apepon semoga selama menghabeskan prektikal semua budak vison batch dmi 7010...jgn gegaduh plak kt dept oi..burok nama kolej t..sian wee giap..miumiumu

babai



...sekian mekaseh, yg original

0 org ngereco:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?