...org dalam

Aug 31, 2012

+ M.E.R.D.E.K.A +

heyaaaaa....

waaa....arineh merdeka katekaw...maka seronok la seluruh rakyat jelata sebab arineh cuti plus plus dan plus esok weekend..maka ramai la yg balek kampung sambung beraya termasuk roomate aku..keji sbb aku umah jauh adeh...btw sape ade tgk doodle kt google dari semalam? meh tayang sket...aku pon pelik pesal doodle derng camtu..rupa rupanya khas dedicated ntok malaysia indipendent day katenyer...
okai..saje je nk tempek pasal merdeka sini..so sebagai warga malaysia yg berhemah dan berbudi pekerti tika online...saya dari blog imnotafreakinfortuneteller menguchapkan dgn sepenuh hati yg ikhlas

SELAMAT MENYAMBOT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-55

...proud to be a part of you malaysia...walupon aku neh langsung xpegi mengundi dan menjalankn tanggungjwb sebagai seorg rakyat yg super-prihatin..hadee?...

apepon selamat datang september...be nice to me yeah...nite semorg



...sekian mekaseh, yg original

Aug 28, 2012

= habang hangkasa =

heyaaaa

walawei...mesti korg dh tawu pasal kematian seorg angkasawan dunia yg pemes gile *sabtu lepas* pasal dier la manusia pertama jejak kaki ke bulan...aku xle kagum sgt sbb sometime ada benda yg kekal indah tanpa perlu kita sentuh...so dri situ la org tawu yg bulan tuh bukan licin dan indah mcm purnama kekdahnye...so pasangan bercinta tayah la mention bulan lagi okai..so very romeo juliet nyer skrip...puitis okai arineh
so arineh meh la aku dedicate kan satu lagu khusus ntok beliau bersempena #repwed kan...harusla sbb name beliau la antara nama yg terawal aku kenal mase bukak buku sains..somehow ade jugak mangkut tingkat kt luar tuh boleh tataw plak mane satu neil amstrong ngan neil patrick harris...ha...cm familiar kn mamat patrick neh? alaa...dier la yg blakon "how i met your mother" tuh...sitcom yg kopipes "friends" haaaaa...gurau jah..jgn sentap...siku kang

so jgn tersilap wish R.I.P...patrick tu idop segar bugar lgi ngan laki dier okai...waaa laki? g la check sndri hahaha..so far meh la layan lgi neh..dri simple plan...mcm cun plak kn..but somehow videoklip dier sesangat la ohsem...sebaik aku bukan bercita cita nk jadi habang hangkasawan katenye...so kite kite yg xmampo ni sile la berangan lelaju..apepon meh layan...

see....simple plan sume lagu best best..dri zaman aku bru nk up..eh akil baligh la...so far mkin derg jdi dewasa nih harusla buat lgu yg bermoral sket..tpi still vokalis menten mcm dedulo..tabik sepering simple plan...semoga korg buat music dan bukannya mcm lgu retis-sekadar-nk-pemes yg tgk trending sekarang *campak konkrit*
berbalek kepada neil amstrong ni...byk jugak rumour pasal idop dier..pling gah pasal dier memeluk islam pas dgr azan kt bulan...aku dedulu penah dgr citer nih tpi mls nk komen..ye la..dulu intenet mana ade lgi..lambat okai nk receive info ngan gosip berguna ok..apetah lgi blog tumblr ngan blog-gosip-yg-pemes-pasal-artis-cerai-berai segala...so far bende ni disangkal neil sndri mase dtg malaysia dulo...ha..so sape la yg g bebohong kt aku dulu? adeeh adeeeh..
apepon beliau dh tade..so kite yg hidop neh teruskan perjuangan...jadila ape yg ko nak..rebut segala peluang..jatuh sebanyak mungkin..sbb kalo ko dh berjaya t tade ape yg ko sesali sbb ko dh cube semuanya..btw salam syawal semua...jom puasa 6 weih...babai *sambung makan tart nenas mbr*



...sekian mekaseh, yg original

Aug 24, 2012

+ we had +

heyaaaa


okai...tu je ntok brotips...no komen haha..tgn penuh kueh raya nih..kang tesembur depan lappy..happy eid semua..mari mabuk kueh raya!!




...sekian mekaseh, yg original

Aug 21, 2012

= I.N.G.A.T =

heyaaaaa

arineh raya ke-4....standard kalo area kampung org dh start gigih buat kenduri...kenduri kawen baru la..kenduri sunat kali ke-2 la...kenduri lembu bru beranak la..so open house dh tade n start la memasing kne kontrak cabut bulu ayam takpon masak lauk takpon jadi walimatul urus takpon jadi tetamo dtg makn pestu blah ngan perot knyag...camtu la suasana kampung...suke plak ko kawen mase raye ni kan...meriah meriah
so aku plak duk jage rumah sbb mmg malas nk turun kenduri kendara sbb mmg mls aku nk jwb soklan org ramai duk tanye aku anak sape...dh mcm press conference bru memang emas kt london eh?...nak kate aku g buat pestik sejeri tade plak...nk kate suntik kolegen tade plak...apetah lgi vitamin C memang aku xtelan...so agak aneh kalo rakyat jelata sampai xkenal aku *merajuk tepi tangga*
so arineh mcm biase disebabkan ari rabu meh la kite ke udara sbb kne tempek satu lgu dri yutube arineh sbb #replaywednesday waaah kelasss katekaw...berangan duduk konti edar rancangan sndri plak...apepon meh la mlayan lagu neh...lirik dier xle seberapa...motip lagu tuh pon same sesuam kuku...tpi aku suke musik dier..ntah apela aku merepek kn...tpi aku suke dgr..tu je...

so korg...layankn aje...bukan kne bayar pon..hahaha
huu..happy ending kn? tpi tu la..overall lgu neh ttg org yg tertindas katenye...so beringat la sape yg tertindas...ade je org akan bekap korg..sape yg menindas tuh..jage korg..kiterg dtg bawak buluh lemang..eh parangla..so kne beringat...ke nak aku nyanyi dulu?..."ingat ingat itu remember, jgn lupa itu dont forget...bla bla bla ok aku lupe" ni lagu pengangkap adek aku...hari hari dier nyanyi...kecewa skejap aku ngan idop
okai..itu saje...aku nk sambung besenam jap...senam perut nk buat one pack...baru gagah nk belaga perut t...ni mmg sukan kegemaran ramai pas raya..selepas muntah semperit berpasukan...menggigit lemang solo dan check darah tinggi di hospital sbb overdose kueh raya...apepon memandu leklok...jgn mabuk ribena pestu memandu..kang abes pasar tani org korg langgar..pkai publik sudah

selamat berhari raya semua *effect firework sedas dua*



...sekian mekaseh, yg original

Aug 18, 2012

= pengumuman raya xresmi =

heyaaaa
esok dah nak raya..kalo jadila kan...kne la tunggu keputusan malam neh..aku mmg rindu nk dgr pengumuman dari pemegang cop mohor raja raja ape ntah dier sebut...mase tuh kalo kekanak dulu memang ase nk menjerit je sbb esok dah tayah pose n boleh mkn mcm macam sampai pitam

dalam sedar xsedar neh la puasa last ntok tahun neh..so manfaat kn...jgn jadi mcm aku...duk depan lappy kutuk mengutuk dlm beglog sendri...mmg dh lame xbukak lappy neh haha..apepon pasneh pon bz jugak sbb nk buat kek segala..aku kne kontrak buat cheese cake tahun neh...satu baked satu lgi tak..harap menjadi sbb aku gune resipi kakak aku..kalo xjdi aku akan ikat dier kt kosi then suap satu loyang kek tuh kat dier..amekaw sembelit esok


so korg..dah nak raya neh jgn maen mercun..kang org makan kueh gune jar korg plak gune tube..haru taw..pastikan jgn overuse letrik..kang short satu kampung merasa bakar lemang gune pelita..esok pagi hidung abes kene asap pelita...jgn seronok xhengat jugak...esok hari kemenangan..so raikan ngan rasa yg rendah diri dan bersyukur..ingatla yg miskin..buat sedekah bebanyak..kongsikan keceriaan...


aku plak mlm neh bz jahit butang baju sendri..mau xharu stiap kali raya kne buat..mak aku xsuke buat mende tu..leceh n lambat..so sape baju dier special kne la buat sendri..tabah ajelaaa demi raye...pestuh jadi spiderman xbertauliah tolong gantung langsir segala..org umah neh tawu pendek pendek belaka nk jugak langsir tinggi..pestuh tolong setting sofa segala..ni aku mls..kang memacam jumpe kt bwh sofa tuh...mainan la, baju la,anak orang la...eh?

selamat berhari raya...dari aku..tuan behlog neh, incik hasmi secara live dari kampung rangawan, sarawak...kalo ade silap dan salah sepanjang aku berbehlog neh harap maap le..memane korg yg tekujat ngan player aku yg auto play kalo view behlog neh..so harap dimaapkn ye...memane yg pic dier tertempek didada bidang behlog neh pon same gak...korg santek sbb tu aku tempek sini..apepon have fun cuti n berhari raya...nak dtg rumah reroger dulu..tkut aku ntah mane mane...dtg le kalo nak...slm syawal semua!



...sekian mekaseh, yg original

- trip xrasmi the end -

...sambung dari episode lalu jugak
naek je teksi trus kiterg gerak ke terminal bas bintulu...dalam 20 menit camtu sampai la...bintulu neh lebeh kurang mcm pekan je pon...jalan pon tade jammed sangat mcm pudu...so mmg boleh cepat sampai la...kt terminal bas plak laen jdi...tiket ke kuching semua penuh ntok malam tuh..jam baru 6 lebeh..hampir masuk waktu berbuka...

pas berbuka ala kadar kat kedai..kiterg trus lagi carik tiket..aku dpt satu je ke kuching esok hari..jam 6 ke kuching..so sampai dlm jam 4 lebeh...ok la kot..so aku kene bermalam lgi kat bandar bintulu...total aku dh spend ntok balek raya is 3 hari 2 malam...so aku awal2 dh sound org rumah supaya pick aku kt kuching central ptg tuh jugak...xsanggup ku nk delay delay balek rumah weih...

so si jue tuh amek bas ke sibu jam 11 mlm sbb dier ade sedara mara kat sibu..so selamat sket kalo nk bermalam...lgipon dier pompuan...so aku temankn dier sampai bas dier dtg..katenye esok bru dier gerak ke kuching pagi tuh..pas dier blah tinggal la ku sorg...g mall belila apple ngan mineral water..dlm hati dh set esok xpuase..sbb aku mmg dh xlarat...mcm mcm aku rase waktu tuh...aku hanya nk habiskan trip xrasmi ni

esok nya tepat jam 6 pagi aku dh tepacak kt terminal bas bintulu..bas aku dh nk gerak..trus naek..duduk n lilit scarf n pakai sweater..trus aku telelap...sejuk giler...neh la first time aku ke bintulu, first time travel jejauh sampai 10 jam perjalanan...so mmg agak thrill...xsangka aku segila neh nk demi nak balek
sepanjang trip tuh ade la pitstop yg bas neh buat..so menyempat la kiterg nk empty tank ngan isi tank..aku sedut susu je sbb selera aku pon dah lari...dan aku terlelap...bas tu begerak dari bintulu ke sibu pestu ke selangau then kejelutong pestuh ke serian pestuh last skali ke kuching sentral sebelah airport tuh..dlu terminal lame kt sebelah boulevard...skrg dh tukar...canggih kuching sentral neh..cantik...siap ade kepsi ngan sugarbun..
sampai je aku dh tgk wajah bapak aku dari jauh...beliau tetap boleh dicam dari jauh ngan gaya mcm org bujang je kalo bediri...nak ckp dier single le tu..aku xsanggup ade mak baru bapak oi...jgn buat lawak xlucu raye neh..sekeh beramai ramai kang..kiterg trus blah dri situ..sampai je kt rumah dh nak masuk waktu berbuka bgi derg..aku? xpuasa..tpi belakon la puasa..haha jahat nye la aku...
pas mkn aku terus telelap..mase tuh aku just pkir nk lelap...n xsbr ntok sahur last besok...sahur dgn family n siap gaduh berebut lauk...mmg aku rindu saat tuh..walupon lauk simple sbb mak aku bz jahit baju...tpi still ade lauk sahur..pas tuh aku sambung tido...lena sampai la sekarang aku bgun terusapdet behlog..pestu nk buat chessecake...mybe perisa blueberry...sile terliur..nak rasa? meh dtg rumah...

okai..tuh sajentok pengalaman aku buat traveling xrasmi ntok balek hari raya...aku terkedu kenape airasia buat hal tahun neh..tahun tahun sebelumnya tade plak mcmni...ok je org balek..tapenah aku tgk meriah je ngan kene tinggal flight...so sesape yg nek airaisa..beware..yg penting bawak cash bebanyak ye...apepon selamat menjalani ibadah puasa last ntok tahun neh...asaalamualaikum



...sekian mekaseh, yg original

- trip xrasmi part 4 -

....sambung dari episode lalu

mase tuh jam 12 tghari...trus aku berlari nak check-in bag...sampai je ke kaunter aku tanye brader tuh...takpeke check-in bag awal ni?..dier ckp ok je..aku tanak la terlewat lgi..ckup la aku dh derma ikhlas RM300 tuh ngan airasia..harap sesangat la duit tuh dpt derg manfaatkn ntok menaekkan taraf service derg..harap tahun depan xjadi mcm ni..aku takut plak kang tibeeeh kuar berita LCCT kne bakar dek org xpuas hati...

mungkin aku tabah lgi..ade macik cina sorg tuh siap mengadu nak saman airasia sbb service cmtuh...untungla ko macik...banyak duit nak saman segala mase raya neh..tpi kiterg support je dri belakang..kalo nk kumpul geng aku sudi je...duit tu..bukannye bapak aku tanam ganja kat kampung tuh sampaikn aku byk duit nk dihulur hulur camtu je...
pestuh dah siap slm n wish selamat hari raya segala, aku ngan jue pun blah ke balai perlepasan...mase tuh baru jam 12 lebeh..awal sgt tpi aku dulik ape..selagi xmasuk selagi tuh xtenang..kiterg buat muke kerek ngan staff airasia yg jage pintu tuh masuk tuh sambil mata derg meliar tgk beg sbb nk timbang pestuh nak charge lagi extra 1kg for RM 50...kaya aku kalo jadi staff derg...masyuk
masuk je balai berlepas trus kiterg crik tempat landing..nk lelapkn mata n nak charge segala benda...mase tuh ade lagi 2 jam nk berlepas..saling beringat agar xleka ngan gate...aku plak tanak dh caye ngan gate tuh..aku tgk no. flight kt screen kecik depan tuh...sampai jam 2 kiterg dpt la gate yg berlepas ke bintulu..gate P3..trus lepak kt situ..baru je nk duduk tetibe screen bertukar ckp P3 ke P7...kate xtukar gate? ckp belit belit siak...kalo org tua ke apeke trus la kne tinggal cmni..nokharom ko tahu..pestuh tade plak announcement loudspeaker derg yg mahsur tuh..aku tahu pon dari screen kecik kat tepi gate P3 tuh..tu pon aku ase tv flat screen mamak lagi gedabak dri tuh...
 
 
ngah rase bengang nye kiterg pergi ke gate P7...kalo tukar lgi mmg aku naek tingkat ats mengamuk ngan manager derg...duit kiterg jgn buat memaen..ingt aku keturunan raja apa duit mmg mcm air...walhal arituh aku xterase bawak cash yg byk dlm wallet...pestuh kiterg g borong roti plak..neh mmg adat sabahan or sarawakian yg balek dari kl sbb jt sane takde..kalo yg tak beli tuh mungkin derg tade family or forever alone...so aku borong sampai RM 43...lenguh tgn akak kaunter duk kira..aku ckp sorry je
akhirnya pas delay 30 minit aku dpt jugak masuk flight..tpi ke bintulu..aku mampu senyum je ngan cabin crew..atleast derg sentiasa bagus layanan...tu je aku suke pasal airasia..cabin crew..kalo service kat airport harini mmg mnyakitkan hati...aku trus duduk n try nk lelapkn mata...masa yg ada tuh mmg aku nk tido je..penat okai...aku tersedar mase tuh dh kt atas dh..n pramugari ade buat sedikit game...aku dgr dgr je

pestuh derg ckp..ade satu soklan..sape dpt jwb dpt voucher...so soklan dier ade berapa penumpang dlm flight tuh..kalo seat dari nombor 1 sampai 31 n setiap row tuh ade 6 seat?...aku secara sengalnye angkat tgn n jwb 180...derg suh aku g depan..mase tuh ntah nape xsegan plak org semua tgk...aku jwb 180..pestu dier menduga jwpan aku nape x 186?..aku confius sbb dri smlm aku tgk jadual flight ngan jumlah penumpang...lastly dier ckp jwpan aku betul...sbb seat num 13 tade...owh

pestuh dier interbiu sket..dari mane..terkejut bile dier tahu aku nk ke kuching n tnye lagi nape naek flight ke bintulu? aku ckp sbb ni je option aku ade ntok ke kuching..n kalo aku citer mmg pjg la citernya..pestuh dier ckp nk bagi aku feedback form...aku dpt n aku luahkan perasaan aku kt situ..kne tegur plak..panjangnye comment aku..kalo airasia neh professional mesti hq derg dpt feedback aku tuh...mohon macamtu la..n please ambik tindakan ye...doa org tertindas makbul taw..duit duit jugak..ingat ngan TUHAN jugak wei...
so aku pas feedback form tuh n aku dpt biskut raya..yeay! n xlame pastuh aku sampai ke bintulu dlm jam 5 lebeh..lenggang plak airport bintulu...mcm sunyi dan tenang...so kiterg trus kuar n carik teksi ntok ke terminal bas bintulu...mase tuh kiterg dpt macam2 harga n lastly kiterg pilih teksi pacik biru sbb paling murah, RM30...
...bersambung...*iklan petronas raya tahun 1957...adeke?*



...sekian mekaseh, yg original

- trip xrasmi part 3 -

sambung lagi.....
tetibeeeh dtg sorg kakak neh ngah begayut ngan iphone dier mengamuk sbb tertinggal flight..dari situ aku dpt agak dier sarawak jugak...orgnya muda lgi..tpi mulut memang laser cop sirim...so senang la nk di ajak berborak...dier duk tepi kiterg..pestu kiterg tegur la..nak balik mane? kne tinggal jugak ke? tekejut dier bile tahu aku dari smlm lagi tunggu...

name dier Ju...keje sebagai nurse n duk kat Kuchai Lama..tu je aku ingat...meh follow citer dier pulak...

kisah 2 : jue neh dah check-in gune web seawal 3 jam macam disarankan dlm tv tuh..so mmg dier xsalah kan...n dier pon dtg awal ke LCCT...pastuh masuk balai berlepas ngan tade masalah..then dier tunggu kat gate yg ditatah dlm boarding pass yg dier print...musyahil sgt silap kt sini...so tunggu punya tunggu dier ase pelik..tade plak pengumuman ntok dier yg flight akan berlepas sedangkan spatutnya waktu tu org dh berbaris..bile dier g tanye staff airasia yg komitment bertugas ala ala bz...selambe je ckp flight dh berlepas kt gate laen...gila haru...tade pngumuman...loudspeaker yg sebut nama tu pun tade

so mmg kiterg tegelak sakan ngan citer dier..mcm bodoh plak kene camtu...ye la..takan sengaja nk lalaikn diri..so aku pelik la..nape tukar gate tade pngumuman? kalo dh web-checkin pon xconfirm salah siape la dlm hal neh? tpi Jue ok je kene gelak ngan kiterg...dier nk balek kuching n trus balek kampung kt Sri Aman

taklame pastuh 2org brader pakai baju cantebury plak kene tinggal flight..derg tpakse ju buat muke gagah walhal memang xsenang duduk jugak..brape kali derg mundar mandir kat kaunter..neh aku xsempat nk korek cerita, sbb derg mendiamkan diri..kang aku tanye hinggap plak penumbuk wlupon derg senyum je kalo kiterg menyapa...

ngah tunggu tuh kiterg lepak reramai n gegelak kekuat..aku bet mesti staff yg jaga kaunter service tu pelik..happy plak derg neh...mase tuh aku dh mcm mls nk check tiket sbb aku ase pelik sesangat...kalo Jue yg dri kuching kne tinggal flight knape aku xmasuk ganti seat dier? walhal mase tuh aku kt depantuh je n tade org laen yg tunggu..mane perginya seat tuh? ade org laen kah? or org yg mcm lagi byk duit dari aku...mugkin derg dpt jual tiket ntok seat tuh ngan harga mahal...
pestuh kiterg lepak plak kat kaunter...nk dgr segala urusan dier ngan passenger yg tertingal flight..nak tawu manetaw mamat kaunter tuh duk senang lenang charge harga sesuka suki sbb mase tuh semua desperate nk balek...mase tuh mamat tuh ckp slow je sbb semua kiterg pasang telinga...mcm sengaja plak kn..hahaha...ade aku kisah..mase tuh otak aku nk balek je
pestuh tetibee plak mamat canterbury yg sorg neh g kaunter n tnye mane opis...mamat kaunter ckp opis ape? aku sambung la...opis manager..pestuh terus je mamat kaunter tuh ckp..aku la manager...kiterg semua tercengang...sedihnya riwayat manager LCCT keje overtime jaga kaunter service mase musim perayaan..harapla dier dpt bayaran setimpal ngan titik peluh dier hari tuh..tu pon kalo dier betul seorg manager...ke  semata ckp cemtu sbb nk suh kiterg diam

semua xpuas hati...pestuh aku g jumpe plak sorg akak airasia pompuan neh "diulangi..dier pompuan sejati ok" aku tnye la...gate kt dlm tuh tukar ke n ade bgi tau passenger x? dier ckp ngan gaya confident dan ala ala buat announcement.."tak dik..kiterg xtukar..kiterg buat style open gate..pas flight neh secara auto akan tukar next flight"...pestu dier ckp tade tukar gate ngan confident...iyeee kan aje...

then tibeeeh yg akak sabah tdi tuh mention.."nape ko x amek flight ke bintulu then naek bas balek kuching?" aku pon xterfikir idea tuh...kalo aku tunggu mmg xsampai kuchng la aku 3 kali raya..so aku g kaunter service tuh then tanye tiket ke bintulu brape? dier ckp RM300++ so aku ckp bagus aku ambik neh dri duk tunggu seat yg xconfirm..
berlari la aku ke kaunter tiket blakang noodle tuh then bli tiket ke bintulu..aku dpt flight jam 3 ptg..so dtg bintulu dalam 5 ptg...aku patah balek ke tmpt tdi..aku jumpe derg..n ckp aku tukar flight ke bintulu..lgi jimat sbb kalo ade pon seat aku akn kne charge RM 400++...sdangkn ke bintulu baru RM300++...n naek bas ke kuching...n aku dpt balek ptg tuh..confirm..so si Jue pon nak..aku temankan dier beli tiket....diikuti brader cantebury 2 org tuh...

mase tuh dtg plak macik siap ngan luggage besar nk balek kuching jugak...dier nk balek Bako..same jugak kne tinggal flight..cerita dier aku pon tataw..sbb dier xbyk ckp...pestu aku tnye la kalo nk ikut kiterg g bintulu...dier ckp tanak..sbb tkut t dtg terminal bas kuching pagi..dlm jam 1 pagi..so dier tkut tade org dtg amek dier..

kiterg tnye la brape kaunter service charge nk tukar tiket dier..dier ckp dari RM500 sampai RM1000++ sbb harga makin naek..tekujat skejap tgk harga mahal sgt...gile weih..macam main saham...kesian macik tuh...dier sanggup nak tunggu sampai biler biler...you is gigih macik...*tabik raya*

..sambung lagi *iklan biskut raya nestle cornflakes*



...sekian mekaseh, yg original

- trip xrasmi part 2 -

...sambung ni *duduk rerapat*

16 ogos 2012
so skip la ape yg berlaku dimlm hari..mungkin kisah dier xsehebat cerita seribu satu malam di padang pasir tahi unta...org begelimpangan tidur beralaskan kain nipis...semangat nk raya sejuk embun pon xkisah..janji sampai...mungkin tu pengubat pengorbanan derg...

so aku dah standby lepas jam 4...aku sahur ala kadar yg charge aku hampir hampir 20 ringgit..kalo g murni mau muntah mee raja aku kot..tpi neh sekeping sandwich sejuk yg lgi dingin dari pagi tuh ngan air mineral ngan redbull...sbb jam 7 tuh aku kne fight...kene gune tenaga nttok mengharungi satu lagi hari...
siap je aku mkn aku g toilet...touch-up sket...aku redah je masuk toilet OKU..sbb besar n aku boleh bwk masuk beg skali...tayah parking kat luar...kang kne geledah plak..maklum la polis kt sini sensetip..beg tuh ingat nye ade mercun ganja kot sbb berat lebih 13 kg...hotak dier...hotak aku jugak sbb bwk beg berat...sakit tgn

pestuh aku g port semalam...semalam jugak brader tuh bgi aku jadual flight ntok arineh...siap ngan bape org penumpang n bape org "standby"...aku dh study mende tuh...dlm setiap flight airbus penumpang mesti ada 180 org je...so dari jadual tuh dah ade tercatat 185..187...179...so mmg dh ade "standby" bape org ntok setiap flight...so jam 7 ade satu seat kosong..n dijangka ada 5 org "standby" kne fight ntok seat tuh...
so jam 7...aku diinform seat tuh dah ade org..aku pelik..sbb setau aku aku sorg je yg stay kt situ kene tinggal...n jumlah org kene tinggal flight makin ramai..kakak sabah semalam pon ade ngan mbr dier yg dah ok ngan muke bleh terima kenyataan...aku tegur la derg..tpi kene senyum dlu...aku plak dh x down sgt..mungkin budak pomouan yg menangis kaw kaw tepi aku tuh lagi dasat kot..kesian dowh..sape sengaja nk nangis macamtuh depan org ramai kalo x kerana sedih melampau?
borak borak cerita derang lagi sadis..tekejut aku dgn citer derg..kalo aku dtempat derg mmg rata LCCT neh aku amuk..ingat kiterg neh bayar 20 sen ke ape naek flight? meh ikuti citer derg

kisah 1 : kakak berdua neh dh dtg awl..tpi same mcm org laen..derg check-in kat kaunter...sbb ade bag kan..ko gile ape nk check-in kt kiosk..same je kne tinggal..so derg lambat n kene beratur kat kaunter service tuh...lastly dpt jugak check-in ngan check-in bag..mase tuh derg nk ke toilet..akak kaunter ckp cepat sket...xsmpai seploh menit derg dtg balek pestuh ne suh kutip beg sbb derg kne tinggal flight tdi...haru x? sdgkn flight tuh mungkin delay ape...semua kot delay 30menit
mase beborak tuh aku ajak derg gelak..tasuke plak sbb aku stress dari smlm...pestu makin ramai kt kaunter service...n ramai yg kne stay sbb jdi "standby"...jam dah pkul 9lebeh...n aku still xdpt seat kosong...aku sambung borak lagi...derg berdua neh ingat aku pon nk ke KK...aku nk ke Kuching la...pestuh aku bukak la laptop sbb nk charge...derg pon tumpang skali mengecas...dh jadi harta awam lappy free neh...

kakak sabah yg free hair tu xpose...duk kunyah chewing gum..kalo polis lalu dier stop..dier ckp...dari aku batal puasa sbb marahkn staff airasia bek aku xpuase..hati xsakit perut pon kenyang...mungkin mase tuh semua emosi xstabil..aku ttp puase...malas nk ganti senanye..pestu dier g duk marah mbr dier sbb dri smlm moody...dari sedih sedih baek happy happy...menagis air mata darah pon xkan derg bagi seat kosong...
kami terus menunggu..dan menunggu kalo ade seat yg kosong..tpi hampa...n jumlah org berbaris kt kaunter service makin ramai..n yg kne tinggal pon..apetah lgi yg potong barisan semata nk cepat check-in...mase neh semua org pentingkn diri sendri..rata rata yg kne tinggal adalah sabah sarawak...well played

...sambung lagi *iklan BERNAS*....sile sedih



...sekian mekaseh, yg original

- trip xrasmi part 1 -

heyaaa...


citer neh adalah benar belaka....so mungkin agak berbaur serius memandangkn benda neh mmg menduga iman aku sebagai sorg jantan justeru seorg anak yg nak balek jumpe mak ayah mase raya...sebaek aku still mampu berpuasa...tpi hasmi xkisah..meh layan...drama swasta menjelang raya...*lagu raya insert here*

15 ogos 2012
 
harini sepatutnya aku dh jejak tanah sarawak...mungkin bukan nasib aku la kot agaknya so aku tertinggal flight gara gara service yg memang agak xmenahan kat LCCT sbb org terlalu ramai..sbb nye kiosk mobile check in rosak...kang kalo nk beratur kt kiosk yg lgi satu or kt kaunter mmg xsempat la nk check in sejam awal..silap aku x web check-in...pestu kaunter mase tuh bukak mcm boleh kire ngan jari..staff dier plak beborak sambil gegedik susun bag...ce kalo kt belakng kemahen cecampak...hotak dier
so aku dan beberapa org yg lain tertinggal flight..siap lagi tonton drama macik omputeh mengamuk ngan brader airasia sbb dier pon telewat..gaduh je dekat 20 minit..geram jugak aku..ingt dier nk balek beraya ke cemane? so mmg xsempat nk naek flight walhal aku dtg kalo sepatutnya tade halangan mmg teramat sempat nak berlari megah kejar flight ke kuching tuh

mungkin bukan rezeki..so aku trus di-tittle-kan sebagai penumpang "standby", maksudnye kalo ade passenger yg xdtg atopon telewat baru aku boleh overtake seat dier ngan certain amount yg akan dicharge atas dasar perbezaan harga tiket...seploh org mcm aku boleh kaya airasia cmni...mohon derg semua g haji ngan duit tu..dan jadi haji mabrur..mohon sangat
so aku tunggu la dari jam 5 petang tuh ngan harapan adela flight yg seat nya kosong satu...kalo boleh duk kat tangga tuh mmg aku nk sbb mase tuh aku dh celaru..tataw nk buat cemane...kalo umah aku kt smenanjung bolehla aku buat cam iklan Bernas tuh...tumpang lori ikan semata nk balek..neh sarawak..ade tongkang yg xdelay ke kalo nk ke sarawak...haru okai..

so until satu flight ade satu seat kosong...masalahnya aku nk naek tpi tasempat sbb aku tade cash dlm wallet...gile kaw nk bwk cash besar2 kt LCCT..kang jatuh xpepasal ade org dpt duit raya free...aku tnye boleh pakai debit x? akak tu ckp kredit card je boleh *nampak sgt suke charge mahal*..peliknye...kedai mamak cikai cikai pon boleh pakai debit...terbaeeek lah..

so aku miss flight tuh..aku kne charge dalam RM445 cash...mungkin tuh harga terendah aku dgr selain brader sabahan yg kne charge sampai RM 600++...aku duduk tepi..aku blom call lagi org rumah inform aku tertinggal flight..semua call aku rejek *nk kate dier dh dalam cabin kononnye*...menyirap jugak mata nak mengalir..aku kontrol...bebahang kejap muka...gile kaw..balek raya wooo...
 
aku try call 2 org manusia yg aku rapat since derg xmeleter n xbyk tanya sbb derg tahu situasi aku tika tuh..so senang la nk request waaah...xlaen xbukan kembar langsung xsama Ezua dan Azwa...dptla jugak sumbangan dan sedikit kata kata semangat yg memang aku perlu sgt time tuh..BB plak mmg aku charge tiap jam sbb aku mmg down sesangat mase tuh..kalo dpt pelok kan best...#eh

aku xckp lgi kt rumah...aku just kasitaw beberapa org je..aku tanak serabut..sbb ni bukan memaen..ini seriuuuuus *wonderpet lah*...semua call aku reject...last aku kalah bile mak aku call...mak datin tuh...call dier taboleh xdijawab..t kne hukum bakar lemang...xsanggup wooo...mase tuh jam 9 lebih...dier first tahu...sebak siak...kalo boleh aku nk je loudspeaker depan staff kt service kaunter tuh...
then kakak aku plak take turn call dan terus meleter...aku sound terus..tayah nk meleter...bukan flight boleh jatuh dri langit pestu kutip aku kt sini..aku ckp aku boleh setel hal kt sini..kalo tadapat pon aku akan usaha something..just tuggu aku dtg..kakak aku risau sesangat kot kalo serunding dier xsampai..ngan dodol...hahaha

mase tuh flight last...n jugak xdpt seat...so aku pasrah...esok mungkin ada..mase tuh aku kira la brapa org yg tertinggal flight...sepanjang hari neh aku mmg kje cam org je..so aku hapal sesetengah muka...termasuk kakak sabah dua org neh..mereka pon senasib ngan aku...mbr dier dh kemek muke sbb nanges..kemek cemane? sile tertinggal flight dan anda akan alami kekemikkan

...bersambung yaw *iklan biskut raya nestle*



...sekian mekaseh, yg original

Aug 15, 2012

= jantung-less =

heyaaaa

woaa...arineh dh rabu rupenye...n aku tersangat plak jarang hapdet neh...ekceli hari neh aku balek tpi after memacam perkara yg berlaku so aku tadapat balek hari rabu tanggal beberapa hari lagi nak raya...memang aku ase mmg dh berasap dah pale mak ayah aku sbb marah atas kelakuan aku arineh...hampooon uolls
so lagu neh aku dedikasikan ke semua staff2 airasia atpon pemes dikenali sebagai penerbangan lokos terbaik di seluruh asia yg bededikasi melayan kerenah aku hari neh...ape citer aku harineh? t la aku cecite cecite..tunggu kemarahan ni reda sket..kang xpepasal lappy aku neh tade keyboard sbb kecewa belaka yg melangit dari tadi..
so...why? napela korg xbersimpati ngan aku yg xseberapa inesen ni? sdgkn aku neh kesian tgk staff laen..bulan pose kot..buat extra work dpt pahala...mane korg nak? sanggup ke tgk org yg nak jumpe family dier mase raya tpi xdpt hanya sbb condition ngan e-book siap term n regulation korg yg sempurna tuh..semua org ade kelemahan..dan pasti aku dh detect kelemahan korg

aku sedih..tpi hikmah besar dpt arineh..n aku bersyukur sgt..byk support aku dpt..n aku sangat hargai ape yg aku rasa...kalo boleh aku kongsikan mmg aku nk besyukur sesangat sbb aku dpt pertolongan disaat aku genting..bukan genting highland yer...tumbuk kang...
so tu je ntok #repwed kali neh..unsur kecewa je senanye...tpi sumhow yutube tuh santek sbb video tuh pon stop motion..kot...tataw plak kalo pakai animation je..ala....aku ase animation pon...okai..apepon harap aku dpt seat arineh..kalo x mmg aku bekampung sini sampai dpt balek...selamat bersahur sumer...



...sekian mekaseh, yg original

Aug 10, 2012

- kisah dari si pisang sahur -

heyaaa...

tetibeee nk up kn satu lgi buah..sbb sblom neh asek tembikai sajeeeh...sampai bapak aku dh merajuk tanam tembikai sbb asek mengalami kesentapan tgk pic tembikai putih beliau masuk behlog haha...ntah balek kali neh beliau tanam ape plak kn..aku plak still tagih buah naga yg tetibe bebuah pestu hilang secara misteri dari pokoknya pas kantoi aku jumpe kulit dlm esbox..mmg aku xmarah
so dsebabkn aku tetibe jugak mngidam nk minom susu...ok mase puase neh selera memang menyimpang sesangat...aku kalo pose mkn mmg ala kadar sbb tanak mkn knyang sgt..kang otak pikir nk melahap je..dh la nk maintain perut sbb kang xmuat plak baju raya...mau xharu...

then aku lenggang-kucing-bejalan la g tesco bli susu...plan asal nk bli beras sbb beras dh abes...takkan nk mintak partime plak kan...mase jenjalan tuh jumpe plak pisang...atas rak...bukan atas lantai..tpkir plak nk mkn pisang...bahan lawas terbaek neh..sebaek murah..kalo x, mmg berbuah 2 kali tesco tuh aku terbalikkan...
pestu terbeli plak red dates a.k.a kurma cina *tesco bagi nama ni*...kalo berbuka mmg aku suke mkn menatang alah neh sbb kurang sket manis dari kurma arab...maklum la arab..lidah tebal..semua nk tebal tebal belaka..so mmg xkene ngan jiwa asia aku..so berbuka ala ala asia la...then aku realise...sungguh byk plak brg kt tgn...aku terkedu sbb x amek troli *ejaan asia*...
so balek tuh aku tepikir plak nk buat ape ngan pisang tu sbb aku mmg bukan mkn sgt pisang...ye pisang neh ade bau yg pelik pas mkn...aku pon tataw ape masalah aku...tade plak nk gado ngan pisang dedulu sampai bdendam skarang...pelik ni pelik..

so aku decide la nk buat shake pisang...aku tapenah buat so sesaje campur...sebaek umah ade blender...ko hade? umah bujang lengkap ngan blender..sebaek ade..so aku taruk semua sbb tade resipi yg khusus..buat ikut sedap mulot je...pas bgegar blender tuh nak hancurkan kurma cina tuh aku stop la sblom kne kuntau arab ngan empunya blender tgk bilah blender beliau hancur sbb kurma tuh keras...campak dinding bedarah dagu jiran




hasilnya dpt shake pisang kurg manis ngan ketulan ketulan kurma cina manja...siap kne makan ngan sudu lagi...so dari arituh aku start la rajen buat shake neh sbb sesaje sesuka sbb mls nk kunyah pisang...so kalo korg ade mbr ke anak ke jiran ke takpon pemimpin negara yg jenis xmkn sayur ke buahan ke buat je shake kasi derg mind twisted justeru tertipu ngan helah shake korg...aku neh plak mls nk kunyah....so mari menipu diri sendri ngan shake
okai..tuh saje pasal shake pisang di bulan ramadhan neh..sedap gak n aku bantai sblom tido..tade la kebulo naga time bgun sahur...mamai mamai nk melahap kekuat is x mengaum okai...sekian..selamat bersahur n selamat berpuasa smua...t nk try tempek skerim..tgk sedap sampai ke toilet ke tak...



...sekian mekaseh, yg original
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...sile klik

...label

student (62) bosan (50) cuti (30) #replaywednesday (29) weekday (26) memori (19) gile gile (17) sahabat (16) yutube (14) entry in serius sangat (13) brotips (12) vision college (12) NTB (10) anak mak yang comey lote (10) cinta (9) htar (9) makan (9) test (9) prektikal (8) saya (8) weekend (8) Air Asia (7) komik (7) movie (7) sarawak (7) buwek (6) cinta monyet (6) kasih sayang itu suci (6) love u (6) budak stampin yang baek ati (5) comic strip (5) grey's anatomy (5) jenjalan (5) raya (5) sayang (5) ade org kasi (4) bbm heng la...apedaa (4) kisah askar dan seorg budak perempuan (4) lapar (4) mengurai (4) mercun (4) smka shoaw (4) tutorial (4) aku (3) alasan (3) awas (3) bapak (3) cheese (3) cheese cake (3) hari guru (3) kucing (3) lebat (3) magik (3) mengamuk (3) paradigm mall (3) picassa (3) rosak (3) seram (3) smk dpha gapo stampin (3) #TJParanormalTour (2) TM (2) ade (2) bbq (2) cheese cracker (2) cik Eyma (2) comel (2) cume (2) dan berkhasiat (2) encik abah (2) exam (2) hidung (2) mak (2) malaysia study (2) melaka (2) modem (2) partime (2) tag (2) terukir dibintang (2) the fray (2) twitterjaya (2) uban (2) video (2) vision food fair (2) AIA (1) MAS (1) adventure time (1) bahasa sarawak 101 (1) biodata (1) buku (1) cik Tajju (1) cikgu matematik (1) crocs (1) dslr-like (1) gif (1) hantu (1) hari ibu (1) hungergame (1) hutan (1) keluarga (1) left4dead (1) marche (1) minyak masak suci murni (1) mirrormirror (1) monday (1) nando's (1) new year (1) panjang (1) pulau pinang (1) rage (1) rambut (1) sedikit (1) segan (1) selipar (1) the avengers (1) tmnet (1) varsity (1) vigilstudio (1) yuna (1) zainal abidin (1)
There was an error in this gadget

...problem?

warning : blog neh penuh ngan mende2 merepek n semua yg berlaku adalah benar dan bertapis..sesuai ntok tontonan umum yg reti membaca...no hurt feeling...n semua pic dlm neh ntok suka2 je..so tade yg elok ditenung lame2 hahaha...ade kekurangan sile tegur n if korg nk remove ape2 pic ke dari blog neh sile kontek tuan tanah...apepon..selamat membaca...
adios amigos santros
~
yeehaaaa!!!
*efect bunyi kuda*

...meh tgk heartBeat weh

aku dah ade...korg bile plak?